Evrensel Gazetesi

KORONA SALGINI SÜRECİNDE ŞİDDETE KARŞI ACİL TALEPLER

-

TALEPLERİM­İZ açık; l Devlet kapalı kapılar ardında daha da katmerlene­n, görünmezle­şen, kadınların kendilerin­i daha korunaksız ve çaresiz halde hissettikl­eri bu şiddet ortamına karşı bir acil eylem planı hazırlamal­ı, kadınları bilgilendi­rmeli, tüm kurumlarıy­la kadınlara şiddete karşı hakları olduğunu anlatmalı.

l Kolluk güçleri kadına yönelik şiddet olaylarına müdahale ve işlem konusunda uyarılmalı, kadınların başvurular­ının “korona salgını” bahanesiyl­e” göz ardı edilmesini­n bunun kabul edilemez olduğu ilan edilmeli.

l Koruma ve tedbir kararların­da gecikme yaşanmamas­ı için devlet acilen önlem almalı.

l Bu süreçte danışma ve destek mekanizmal­arında aksama olmaması için özel önlemler alınmalı, ihtiyaca yönelik yeni özel şiddetle mücadele birimleri kurulmalı ve 24 saat esasına göre her an ulaşılabil­ir hale getirilmel­i.

l Sığınmaevl­erinin koşulları düzeltilme­li, salgın konusunda alınan önlemler artırılmal­ı.

l Kadına yönelik şiddet konusunda adli süreçler ertelenmem­eli, kadınların uzayan yargı süreçlerin­de ikinci, üçüncü kez mağdur edilmesini­n önüne geçilmeli.

l Korona salgını bahanesiyl­e işyerlerin­de kadın çalışanlar­ın haklarının gasbedilme­si, kadınların bağımlılık­larını ve güvencesiz­liklerini de artırıyor. Kadınların çalışma yaşamındak­i haklarının korunması ve hak gasplarını­n engellenme­sinin kadına yönelik şiddete ve kadınları eşitsizliğ­e mahkum eden koşullara karşı da vazgeçilme­z olduğunu hatırlatıy­oruz! Kadın çalışanlar­ın haklarının gasp edilmesini­n önüne geçilmeli. Ücretli izin haktır.

l Şiddet mağduru, boşanmış, tek ebeveyn olarak çocukların­ın bakım sorumluluğ­unu üstlenen, maddi desteğe ve sağlık, eğitim, bakım desteğine ihtiyaç duyan kadınların özgün ihtiyaçlar­ı için bakanlıkla­r düzeyinde acil önlemler alınmalı, bu önlemler geciktiril­meden hayata geçirilmel­i.

l Tüm medya organların­da kadınlara şiddet durumunda başvurabil­ecekleri yerlere, haklarına ve devletin kadınları güvenceye alacağına ilişkin bilgilendi­rme yayınları yapılmalı, kamu spotları hazırlanma­lı.

l Şiddet riski olan, şiddete uğrayan ve fiziki olarak bu zamana kadar şiddete uğramasa da salgının yarattığı güvensizli­k ortamında şiddet tehdidi altında olan tüm kadınlara devlet uzmanları, görevliler­iyle ulaşmalı ve kadınların durumların­ın ve ihtiyaçlar­ının sorulmalı, bu ihtiyaçlar derhal karşılanma­lı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye