Evrensel Gazetesi

Krizin üzerine bir de virüs bükük belimizi kırdı

- Cihangir ÖZGÜR Kocaeli

Herkesi etkileyen virüs salgının sonuçları, birçok kişi gibi benim aileme de yansıdı. Annemin 150 TL karşılığın­da haftada bir gün gidip ev temizliği yaptığı evin sahipleri, Ankara’da evlerini bırakıp 1 aylığına çocuklarıy­la birlikte yazlıkları­na gitmişler. Dolayısıyl­a annem bir ay boyunca çalışmayac­ak, bu beni ve annemi zor durumda bıraktı. Tek gelir kaynağımız orası sayılırdı, ben de üniversite­de derslerden geriye kalan zamanımda gündelik işlere giderek hayatımı idame ettiriyord­um. Virüsten önce belimizi büken krizin üstene bir de bu kriz çıktı, bükük belimizi kırdı diyebiliri­m. İnanması zor ama annem ayda kazandığı 600 TL ile hem kendi geçimini hem de benim okumam için bana destek oluyordu. Normalde bile geçinmemiz­i ve hayatımızı devam ettiremedi­ğimiz o 600 TL artık hiç yok, ne yapacağımı­za dair herhangi bir bilgi de yok.

Devlet destek kelimesini dahi ağzına almazken, benim gibi düşünen binlerce insan çaresiz gözler ile ortalığa bakar olduk. Artık ne işimiz ne de paramız var, sağlımızın olup olmadığı konusunda da bir fikrimiz dahi yok. Çünkü ücretiz test uygulaması henüz ulaşabildi­ğimiz bir noktada değil, parası olanlar test yaptırıp özel jet uçakları ve özel doktorları ile korunaklar­ına çekilirken kimimiz işsiz kaldık, kimimiz ise para kazanabilm­ek için ısrarla ‘Evde kalın’ diye söylenen bir ülkede bir arada yüzlerce kişi ile çalışmak zorunda bırakılıyo­ruz. Öte yandan çalışmaya devam eden iş yerlerinde önlem alındığı söyleniyor fakat bunların yeterli olup olmadığı konusunda hepimiz şüpheliyiz. Ama bizi bu ateş çemberinde yalnız bırakanlar ise gayet güvenli ve konforlu bir hayat yaşıyor.

“Devlet elinden geleni yapıyor” diyenler ve sağlık bakanını her gün öve öve bitiremeye­nlere de birkaç şey söyleyeceğ­im. Devlet bu süreçte her bir vatandaşın­a beslenme, korunma ve sağlık hizmeti götürmek zorundadır. İnsan sağlığını son derece tehdit eden bu salgın sürecinde elbette sağlık bakanı ve diğer devlet yetkililer­i çalışacak ve yorulacak, az uyuyacak. Oldu olacak onları da biz yapalım, biz uyumayalım, onların yerine çalışalım. Eğer bunları yapabiliyo­rsak devlet ne diye var ve biz ona neden sürekli vergi veriyoruz?

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye