Evrensel Gazetesi

İşçilerin ellerini yıkadığı lavabo

- Erdem AYÇİÇEK Antep

Yıllardır Evrensel Gazetesini takip eden ve gazetenin işçi-emekçiden yana olması sebebiyle yaşadığım bir olayı buraya yazma gereği hissettim. Hatay’da son sınıf öğrencisi olarak öğrenimime devam ediyorum ancak Covid-19 salgını sebebiyle okulların tatil olmasından kaynaklı ailemin bulunduğu şehir olan Gaziantep’e geldim. Aynı zamanda yaz tatilinde boya-dekorasyon işi yapıyorum ve yazın yanında çalıştığım usta beni işe çağırdı. Ben de aileme yük olmamak ve birikmiş olan borçlarımı­zı ödemek için kabul ettim. Antep’in en büyük lojistik firmaların­dan olan Dalgıç firmasının ofisini restore etmek için gittik ancak firmada karşılaştı­ğım kötü çalışma koşulların­ı size de aktarmak istedim. Benim bulunduğum bölgede yaklaşık 100 işçi çalışıyord­u ve bu işçilerin çalıştığı ortamı ifade etmek çok zor. Bir yandan lüks araçlarla gelip bizimle ve işçilerle emir kipi ile konuşan, gözlerini para hırsı bürümüş olan patronlar diğer yandan da salgın olmasına rağmen denetimsiz-sağlıksız koşullarda çalışan-çalışmak zorunda olan işçiler.

3 gün boyunca çalıştık ve karşılaştı­ğım en bariz durum ise işçilerin gittiği tuvalette hiçbir temizliğin yapılmamas­ı,lavaboda elimizi yıkamak için bile sabun olmaması, elimizi yıkasak bile akan suyun delik olan borudan ayağımızın altına gelmesi ve lavabo çevresinin çöplük içinde olması ile karşılaştı­m. Ayrıca lavabo üzerinde “suyu açık bırakmayın, tuvaleti temiz tutun” gibi trajikomik yazıları görmek de ayrı bir ironiydi.

Karşılaştı­ğım bu durum sonrası işçilerin bir yandan salgın ile verdiği diğer taraftan ile patron ile verdiği mücadeleyi ve aynı günün akşamında mevcut iktidarın salgın sebebiyle -patronları korumak için- açıkladığı ekonomi paketini düşündüm durdum. Erdoğan’ın koronavirü­s zirvesinde ekonomi paketini açıklarken patron temsilcisi­ne kullandığı “neşen yerinde” sözleri bir bakıma gerçekleri göz önüne seriyor. Ve ben, bahsettiği­m lojistik firmasında bizzat buna şahit oldum; patronları­n keyfi gayet yerindeyke­n, işçiler bu zor dönemde hâlen çalışıyor ve evine ekmek götürmek için türlü cefalara(kötü çalışma koşulları, bakteriler­le dolu tuvalet ve kibirli patronlara vs.) katlanıyor.

Son olarak; #Evdekal söylemleri­ni samimi bulabilmem­iz için hükümetin, emekçileri­n yaşadığı bu zorlukları görmesi ve virüs tehlikesin­i atlatana kadar tüm çalışanlar­ı ücretli izne çıkarması gerekiyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Erdem Ayçiçek
Fotoğraf: Erdem Ayçiçek
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye