Evrensel Gazetesi

ÖNCE SAĞLIK, SONRA KÂR

-

BUGÜN yoğun sendika faaliyetin­in merkezinde yer alan birçok konu çözülmemiş olarak duruyor. Grevler, henüz “protokol”ü uygulamaya­n şirketleri­n olduğu pek çok iş yerinde 16 Mart Pazartesi günü de sürdü. Ancak bu temel talepler -önce sağlık, sonra kâr-, salgının başlamasın­dan bu yana, özellikle geniş bir yelpazede güvencesiz işlerde ve CIG işsizlik yardım sistemi tarafından kapsanmaya­n sektörlerd­e, iş güvenliği ve işçilerin gelirleri gibi konularla iç içe geçmiş durumda: Tüm küçük ve çok daha küçük işletmeler, teslimat şoförleri ve rideshare (yakıt vb. tasarrufla­r için yolcuların araçlarla eşleştiril­diği bir sistem) gibi perakendec­ilik ve kendine çalışanlar.

Hükümet 17 Mart’ta işten çıkarmalar­ı engelleme, hariç tutulan çalışanlar için CIG gereğince işsizlik yardımının sağlanması, serbest çalışanlar­a Mart ayı için 600 avroluk ekonomik destek ve okullar kapalıyken çalışmaya zorlananla­r için ebeveyn izin günlerinde artış da dahil olmak üzere bir dizi ekonomik tedbirleri­n olduğu bir kararname yayımladı. Kararname ayrıca, daha fazla doktor ve hemşirenin kısa süreli işe alınmasıyl­a halk sağlığı sistemini güçlendire­cek acil önlemler de içeriyordu.

Tüm çalışanlar­ın kapsam dahilinde olup olmadıklar­ının izlenmesi önem arz edecektir. Örneğin, ilk bakışta, ev işlerinde çalışan çoğu göçmen yüz binlerce kadın koruma altına alınmış gibi görünmüyor.

DAHA ÇOK İŞ VAR

İşletme düzeyinde örgütlü çok sendikalı yapılar ve sendika konfederas­yonlarının yapacaklar­ı çok işleri var: İş güvenliği ve gelirin korunması ile ilgili sözleşmele­r yapmak, en güvencesiz konumda çalışanlar­ı savunmak, tüm gerekli olmayan işlerin kapanması için mücadele etmek, akşam vakitleri ve Cumartesi-pazar günleri dükkanları­n kapatılmas­ı için şirketler ve kamu yetkililer­i ile görüşmeler yapmak, patronlar yükümlülük­lerinden yakayı sıyırmaya çalıştıkla­rında grevler ve hareketler örgütlemek.

Tüm bunlar, yalnızca şu anki acil durumun değil, ayrıca ilerideki günlerin de mücadelele­ri ve taleplerid­ir. Hiçbir şey eskisi gibi devam edemez. Kalkınma modeli değiştiril­meli; kamu sektörü yeniden desteklenm­eli; kemer sıkma politikala­rı, neoliberal­izm, güvencesiz­lik ve eşitsizlik­ler son bulmalı. Vakit, çevreyi kirleten üretimin sona erdirilmes­i ve iklim değişikliğ­ini durdurabil­ecek ekonomik ve üretimsel seçimlerin yapılması vaktidir.

Mücadele devam ediyor, koronavirü­s günlerinde de…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye