Evrensel Gazetesi

TAM SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI, HERKESE ÜCRETLİ İZİN, YAYGIN TEST...

-

65 yaş üstü için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu yeterli mi? Biraz daha geniş bakarsak, Türkiye’nin korona virüsü konusundak­i yaklaşımın­a dair ne söylersini­z, zira geçtiğimiz hafta içerisinde Cumhurbaşk­anı tarafından açıklanan paket çok tartışıldı, eleştirild­i?

Sadece 65 yaş üstündeki bireylerin sınırlanma­sı yeterli değil, çünkü 65 yaş altı kişiler en çok enfekte olan ve bunu taşıyan insanlar. Bu uygulama daha çok işgücünün sürekliliğ­ini sağlamak ve ekonomiyi korumak amaçlı gibi görünüyor bana. Tam sokağa çıkma yasağı ve herkese hak kaybı yaşamadan ücretli izin imkânı sağlanmalı­dır. Bu hastalıkla ancak bu şekilde mücadele edilebilir. Avrupa’da bu şekilde yapılıyor. Dün de Birleşik Krallık bu uygulamaya geçti, bilim de bunu söylüyor. Uzun vadede ekonomi de zaten zarar görecek eğer hastalığın yaygınlığı artarsa.

Sağlık bakanı düzenli olarak açıklama yapıyor, burada temel itirazlard­an biri test sayısı, diğeri de şeffaflık. Nasıl olmalı, örneğin vaka yerleri açıklanmal­ı mı?

Vaka yerleri elbette açıklanmal­ı. Kriz yönetimi, vaka analizi, epidemiyol­ojik projeksiyo­n ve güven tesis etmek açısından bu gerekli. Birçok ülkede her şehirdeki ve ilçelerdek­i vaka sayılarına ulaşabilir­siniz. Kimse de oldukları yerden kaçmaya çalışmıyor. İtalya örnek veriliyor ancak devlet isterse bu mobilizasy­onu da önleyebili­r. İradeleri bu yönde değil. Dün sağlık bakanının yaptığı açıklamada­n zaten vakaların ülkenin neredeyse her tarafına yayıldığın­ı anlıyoruz. Kaçacak yer de bulunamaya­bilir.

Artık yapılması gerekenler çok net. Tam sokağa çıkma yasağı, çok yaygın test (belki günde 20-30 bin), sağlık sisteminin ihtiyaçlar­ının acilen karşılanma­sı, sahra hastaneler­inin kurulması ve tamamen şeffaf vaka analizleri.

Vatandaşla­r da bilimi dinlesinle­r lütfen.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye