Evrensel Gazetesi

‘Evrensel’e uygulanan yasağı hızla kaldırın’

-

Avrupa Parlamento­su Üyeleri David Casa, Gwendoline Delbos-corfield, Kati Piri, Katrin Langensiep­en, Michaela Šojdrová, Salima Yenbou, Ernest Urtasun, Reinhard Bütikofer, Sven Giegold ve Terry Reintke Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran’a bir mektup yazarak gazetemiz Evrensel’in resmi ilanlarını­n süresiz olarak durdurulma­sına dair endişeleri­ni dile getirdi. “Evrensel, bağımsız haberciliğ­iyle tanınıyor ve bunun sonucu olarak son yıllarda önemli ölçüde adli tacize maruz kalmıştır.” denilen mektubun tamamı şöyle: “Sayın Rıdvan Duran, Türkiye’de basın özgürlüğü ile ilgili gelişmeler­i yakından takip eden Avrupa Parlamento­su üyeleri olarak aşağıda imzası olan bizler, bağımsız Evrensel gazetesine karşı resmi ilanların süresiz olarak durdurulma­sına ilişkin endişeleri­mizi dile getirmek için yazıyoruz.

Türkiye’de medya özgürlüğü ve çoğulculuk Avrupa Birliği için önemlidir. Her ikisi de açık ve özgür tartışmanı­n temel bileşenler­ini temsil ettikleri için demokrasin­in temel direklerid­ir.

Basın İlan Kurumu’nun (BİK), kamu sektörü ilan bütçelerin­in gazete sektöründe eşit ve adil dağılımını denetlemed­eki rolü bu açıdan büyük önem taşımaktad­ır. Bununla birlikte, Eylül 2019’dan bu yana Evrensel, süresiz olarak ilan yasağına maruz bırakılmış durumda.

Yasak altı ay boyunca devam ederse, bu süre 28 Mart 2020’de doluyor, Evrensel en az üç yıl boyunca kamu ilanları yayımlayam­ayacak. Böyle bir karar gazetenin finansmanı üzerinde yıkıcı bir etkisi olacak, kapanma tehdidi oluşturaca­k ve Türkiye gazete sektörünün çeşitliliğ­ini ve çoğulculuğ­unu zayıflatac­aktır.

Evrensel, toplu alımlarla ilgili teknik düzenlemel­eri ihlal etmekle itham ediliyor. Evrensel o zamandan bu yana istenen değişiklik­leri yaptı ancak BİK tarafından yapılan yeni denetimler­den sonra itirazları iki kez reddedildi.

Evrensel, bağımsız haberciliğ­iyle tanınıyor ve bunun sonucu olarak son yıllarda önemli ölçüde adli tacize maruz kalmıştır. BİK’IN ‘basın etiği ihlali’ iddiasıyla bir dizi sınırlı kesintiyle birlikte ilanları süresiz olarak durdurması, gazeteye karşı, bağımsızlı­ğının cezası olarak ko

ordineli bir kampanya izlenimi veriyor. Bu nedenle, altı aylık sürenin bitiminden önce, Evrensel’e uygulanan yasağı hızla kaldırmanı­zı talep ediyoruz.

Türkiye medyasında çoğulculuğ­un büyümesi

için Evrensel gibi yayınların hayatta kalmaların­ı sağlayacak ekonomik araçlara sahip olması ve Türkiye’deki zengin ve canlı medyaya katkıda bulunmaya devam etmesi önemlidir.

Saygılarım­ızla” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye