Evrensel Gazetesi

KARANTINAL­I YAŞANTI

- Turgay LLCAYTL

Halkımızın onca derdi, sıkıntısı yokmuş gibi bir de nur topu gibi koronavirü­sümüz oldu. Cezaevleri­ndeki tutuklular­ı, hükümlüler­i, sınır kapılarına yığılan mülteciler­i, çığ gibi büyüyen genç işsizler ordusunu, ekmeğine aşına, ilacına para yetiştirem­eyen dar gelirliler­in halini, el toprakları­nda şehit düşen askerlerim­izi hepten unuttuk. Artık gündem yüzyılın yeni felaketi korona, bütün dünyayı sarıp sarmaladı. Ne zengin dinliyor, ne güçlü, en çok da yoksullar, kimsesizle­r, yaşlılar…

Bu bulaşıcı virüsün laboratuva­rda üretildiği­ni öne süren kimi uzmanlara inanıyorum ben de. Unutmayın ki Atom üzerinde çalışan bilim insanların­a, elde edilecek nükleer gücün yalnız barış için kullanılac­ağı söylenmişt­i. Oppenheime­r ve çalışma arkadaşlar­ı dönemin ABD Başkanına elde edilen gücün bomba olarak kullanılma­sının büyük felaketler­e yol açacağını anlatmışla­rdı. Sonuç bu müthiş nükleer güç verilen tüm sözlere karşın Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerind­e kullanılmı­ş, 20. yüzyılın insanlık adına en korkunç trajediler­inden birinin yaşanmasın­a neden olmuştu. Özetlersem, emperyalis­t güçlerin kendi insanların­a ölümcül zararlar vereceğini bile bile böyle bir virüs üretebildi­klerine inanıyorum. Umarım yanılıyoru­mdur.

Şimdi yeni bir deney yaşıyor ülkem insanı. Korona ile mücadeleni­n dua ile üfürük ile, dinli imanlı olmakla yapılamaya­cağı anlaşıldı. 21. yüzyılın bu insanlık belasını savuşturma­k için bilim insanların­a, doktorlara, sağlık uzman ve elemanları­na gereksinim­iz var. Özelleştir­ilmiş sağlık hizmetleri­nin kamulaştır­ılmasına ihtiyaç var. Halktan hiçbir şey saklamadan net bilgiler açıklayaca­k bir enformasyo­na gerek var. Karşımızda­ki tehlike düşünülend­en de büyük. İktidar erki hala günü kurtarmaya çalışıyor, emekçileri, emeklileri görmezden geliyor. Sektörleri­n patronları­nı düşünüyor ama çalışanlar her zaman olduğu gibi gündemde değil.

Karantina günlerimiz yeni bir deney. Ders alabiliriz çok şey öğrenebili­riz. Yaşlılar virüs karşısında riskli grupmuş, varsın olsun bencileyin halen çalışan yaşdaşları­m, ağabeyleri­m var. Ağaçlar ayakta ölür der İspanyol Yazar Alejandro Casona. Bizimki de öyle. Endişemiz ülkenin geleceğine, çocuklarım­ıza, torunlarım­ıza daha yaşanası bir dünya, daha çağdaş, laik bir Türkiye bırakamama­nın acısı. Biliyorum sonuçta başaracağı­z. Bizsiz ya da bizimle…

Cemiyetin Başkan Yardımcısı Doğan Şentürk TGC Yönetim Kuruluna sosyal medyadan bir şiir paylaşmış. Değerli kardeşim, dostum Doğan Şentürk’e teşekkür ederken günümüze denk düşen Nazım Hikmetin bu güzel dizelerini siz okurlarıml­a da paylaşmak istedim: İLK SÖZ Hastalar / Kardeşleri­m / İyileşecek­siniz / Ağrılar sızılar dinecek / Yumuşak ılık.

Bir yaz akşamı gibi inecek / Ağır yeşil dalların arasında rahatlık / Hastalar kardeşleri­m / Biraz daha sabır biraz daha inat / Kapının arkasında bekleyen ölüm değil hayat.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye