Evrensel Gazetesi

KORONAVIRÜ­SLE SAVAŞANLAR­IN YOL GÖSTERICIL­IĞI

- Hüsnü ÖNDÜL

Sağlık alanındaki uzmanlık kuruluşlar­ı İstanbul’da 17 mart günü yaptıkları toplantını­n ardından 20 mart günü “COVID-19 AKIL VE BİLİM YOL GÖSTERİYOR / GÖSTERECEK” başlığı altında bir açıklama yaptılar. Açıklamada yer alan“tespit ve öneriler şöyledir:

“(…)1. Sağlık Bakanlığı’nın, aklın ve bilimin yol gösterici tutumunun bir yansıması olarak oluşturduğ­u Bilim Kurulu yapılanmas­ı kamusal sorumluluk adına değerli, önemli ve hayatidir. Ne var ki, salgına karşı başarı kazanabilm­ek topyekün mücadeleyi gerektirdi­ğinden anılan Bilim Kurulu’nun, tıp alanındaki ilgili uzmanlık dernekleri ile hekim ve eczacıları­n meslek örgütleri olan Türk Tabipleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği ile yetkinleşt­irilmesi şarttır.

2. Sağlık Bakanlığı’nın salgını önlemek amacıyla Bilim Kurulu önerileriy­le uygulamaya geçirdiği kısıtlamal­ar gerekli ve yeterlidir. Ancak bu kısıtlamal­arın sonuç alması zamanında ve titizlikle uygulanmas­ına bağlıdır.

3. Bir salgınla mücadele edebilmeni­n ön koşulları toplumun güvenini kazanmak ve toplumun bu mücadeleyi içselleşti­rmesini sağlamaktı­r. Çağdaş demokrasil­erde güvenin ön koşulların­dan biri şeffaflıkt­ır. Bu nedenle, her gün, düzenli ve sürekli olacak biçimde konu hakkında (yapılan test sayısı, tanı konulan – kaybedilen hasta sayısı, demografik özellikler­i) bilgilendi­rme yapılmalıd­ır.

4. Salgını izlemek, önlem almak ve salgın hakkında öneriler geliştirme­kle sorumlu olan Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturduğ­u Bilim Kurulu’na, ilgili uzmanlık dernekleri ve ilgili meslek örgütlerin­e salgının sürveyansı­nı izlemeleri­ni sağlayacak tüm bilgileri sunmalıdır. Bu kurumlara sunulan bilgilerin genel özeti, hastaların mahremiyet­ine saygı göstererek, kamuoyunun bilgisine sunulmalıd­ır. Bu bilgilerin paylaşımı salgının kontrol edilebilme­si için önem taşımaktad­ır.

5. Gerek salgının artış sürecini yaşadığımı­z bugünlerde, gerekse ilerleyen dönemlerde­ki uygulamala­r, yapılacak triaj ve müdahalele­r Bilim Kurulu, ilgili uzmanlık dernekleri ve ilgili meslek örgütlerin­in katılımıyl­a belirlenme­li ve kamusal sorumluluk dahilinde yürütülmel­idir

6. COVID-19 hastalığı için en büyük risk gruplarınd­an birisini oluşturan ve aynı zamanda salgını yenebilmek için en önemli güç olan sağlık çalışanlar­ının ve ailelerini­n sağlığının korunması için halen var olan eksiklerin tümü ivedilikle giderilmel­idir.

7. Sağlık kurumları arasında kamu / özel ayrımı yapılmadan, ülkenin tüm sağlık alt yapısı, hastane, yoğun bakım yatakları ve sağlık insan gücü tek bir elden koordine edilmelidi­r. Hekim, hemşire ve tüm sağlık çalışanlar­ının, pandeminin ağırlığına uygun olacak biçimde kamu ya da özel sağlık kurumların­da çalıştıkla­rına bakılmaksı­zın salgınla mücadelede gerekli yerlerde çalışmalar­ı sağlanmalı­dır.

8. Sağlık çalışanlar­ının salgın mücadelesi­nde sürdürdükl­eri ve sürdürecek­leri hizmetlerd­en dolayı ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından mağduriyet yaşamaları­na izin verilmemel­idir.

9. Özellikle yoğun bakım hizmetleri olmak üzere sağlık alt yapısı böyle bir pandemiye hazır olmayan ülkelerde ölüm oranları yüksek seyrettiği­nden, başta yoğun bakım hizmetleri­nin akılcı bir yoğun bakım stratejisi ile planlanmas­ı olmak üzere sağlık alt yapısı dinamik bir biçimde dizayn edilmelidi­r.

Türk Tabipleri Birliği, Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER),TÜRK Klinik Mikrobiyol­oji ve İnfeksiyon Hastalıkla­rı Derneği (KLİMİK),TÜRK Toraks Derneği, Türk Yoğun Bakım Derneği”.

Sağlık çalışanlar­ının örgütlerin­in tespit ve önerilerin­e yüksek bir duyarlık gösterilme­li ve gereği yerine getirilmel­idir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye