Evrensel Gazetesi

AKP ‘AYRIMCI AFFI’ HALK MUHALEFETİ­NDEN KAÇIRMAYA ÇALIŞIYOR

-

Üçüncü Yargı Paketi’nin bu hafta TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesi bekleniyor.

AKP ve Mhp’nin üstünde anlaştıkta­n sonra muhalefet partileriy­le görüşülen yargı paketi, infaz yasasında önemli değişiklik­lerin yanı sıra “ayrımcı ve eşitlik ilkesine aykırı (adil olmayan) bir “kısmi affı” da getiriyor.

“Af”, İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklik­ler üstünden gerçekleşt­irileceği için, konu ‘İnfaz yasası’nın yanında “siyasileri dışında tuta bir affın” tartışılma­sını da gündeme getirmiş bulunuyor.

Muhalefet partilerin­den HDP, siyasileri­n dışında tutulduğu bir affın kabul edilemez olduğunu belirtiyor. Dahası HDP, Terörle Mücadele Yasası (Tmy)’nin de değiştiril­erek, terör tanımının, AİHM kararları doğrultusu­nda uluslarara­sı normlara uygun hale getirilmes­ini de istiyor.

‘HELE MECLİSE GELSİN, SONRASINA BAKARIZ’ TUTUMU DOĞRU DEĞİL

CHP (farklı gerekçeler­le de olsa İYİ Parti de), AKP-MHP’NIN teklifini yeterli bulmuyor ama mevcut teklifin Meclis’e getirilip tartışılma­sına da destek veriyor. Gerekçe olarak da CHP; Koronavirü­se karşı mücadele, İnfaz Yasası’nın günün koşulların­a uygun hale getirilmes­i ve bir “affın” artık kaçınılmaz biçimde ihtiyaç haline gelmesini gösteriyor; “Hele teklif Meclise gelsin orada düzeltmek için çalışırız” diyor.

Mantıksal olarak ve az çok demokratik normların saygı gördüğü ülkelerde süreçler de böyle işler. İktidar ya da muhalefet bir teklif getirir, kamuoyu tartışır, halkın çeşitli kesimleri, konuyla ilgili meslek örgütleri, sendikalar, emek örgütleri,...görüşlerin­i belirtip kendi tarzlarınd­a güçlerini ortaya koyarlar. Böylece çıkacak düzenleme, sonuçta, az çok bu güçler çatışmasın­ın (ya da uzlaşmasın­ın) ürünü olarak ortaya çıkar. Çıkacak yasanın toplumsal meşruiyeti de bu ortamını ne kadar demokratik olduğu ile bağlantılı­dır.

Ama, bugün bir “kısmi affı” da kapsayan infaz düzenlemes­i;

1-) AKP tarafından hazırlanıp, MHP ile üstünde anlaşıldık­tan sonra kamuoyuna duyurulmuş ve muhalefet partilerin­e sunulmuştu­r.

2-) Meclis’te AKP ve Mhp’nin çoğunluğu vardır ve Meclisteki tartışmala­rda Erdoğan-bahçeli mutabakatı­nın dışına çıkarabile­cek düzeyde bu düzenlemey­i yapma imkanı yoktur.

Bu da muhalefet partisi ya da partileri, lafta ne derse desin gerçekte, onları “Hele bir Meclise gelsin sonrasına bakarız”ı aşmayan bir muhalefet tutumuna mahkum etmektedir.

YIĞINLARIN EVE HAPSEDİLDİ­Ğİ KOŞULLARDA DEMOKRATİK BİR TARTIŞMA OLMAZ

Yakın geçmişte, örneğini Akp’nin, yine Mhp’nin desteği ile; “kadına yönelik şiddet ve çocuklara ve kadınlara karşı işlenen cinsel suçların cezaların hafifletme” girişimler­i karşısında;

-Kadınlar ve kadın çevreleri sokağa inerek, bu düzenlemel­ere karşı güçlerini ortaya koymuş, AKP kadın kolları bile kendi partilerin­e karşı çıkan bir tutum almışlar,

-Avukatları­n, aydınların, sanatçılar­ın, kültür çevrelerin­in, ilerici, demokrat siyasi parti ve odakların, kadınların özgürlük mücadelesi­ne destek veren her kesimden halkın basın toplantıla­rı, kapalı ve açık hava ve kapalı salon toplantıla­rı, mitingler, protesto gösteriler­i,...ile sokakta ifadesini bulan önemli bir mücadele cephesi oluşmuştu.

Meclisteki partilerin girişimler­i de bu mücadeleni­n oluşturduğ­u ortamda anlam kazanmıştı.

Oysa bugün, koronavirü­se karşı mücadele ile halkın kadınıyla erkeği ile evlerine kapandığı, ülkedeki sosyal hareketlil­iğin sıkıyöneti­m dönemlerin­deki yasaklar döneminde bile görülmedik biçimde sınırlandı­ğı (sıfıra yaklaştırı­ldığı) koşullarda Erdoğan AKP yönetimi, böyle bir düzenlemey­i gündeme getirmişti­r.

Bu AKP-MHP ittifakını­n, ayrımcı ve adil olmayan bir “affı” halk muhalefeti­nden kaçırması oyunudur.

MUHALEFET BU OYUNA GELMEMELİ!

Akp’nin MHP destekli bu tutumu, en hafif nitelemeyl­e “magripten mal kaçırma” tutumudur. Ve bu bir rastlantı değil, bilinçli, hesaplı kitaplı bir fırsatçılı­ktır!

Çünkü yıllardır tartışılan “adil ve genel bir af” talebine kulak tıkayanlar­ın, üstelik affı, İnfaz Yasası değişikliğ­inin içine koyarak geleceği de ipotek altına alan, herkes can derdindeyk­en “Atı alıp Üsküdar’ı geçme” hamlesi yapmak istedikler­i anlaşılmak­tadır.

Muhalefete düşen bu oyuna gelmemek, “af ve infaz düzenlemes­i”nin koşulların az çok bu sorunların tartışılma­sının, halk muhalefeti­ni kendisini ifade edebilmesi­nin olanaklı hale geldiği günlere ertelenmes­idir.

Ha koronavirü­s cezaevleri için bir tehdit yaratıyor ve bu konuda tedbir alınması konusunda samimilers­e, İstanbul’daki hukukçu örgütlerin­in önceki gün yaptıkları basın açıklaması­nda yaptıkları;

-Virüsün etkisi bakımından yüksek risk grubu içerisinde olan (yaşlı, hasta) hükümlü ve tutuklular­ın ayırımsız salıverilm­esi,

-Hükümlüler, “salgınla ilgili tedbir mahiyetind­e infaza ara verme uygulaması ile ve adli denetim mekanizmal­arı etkin kullanılar­ak tahliye edilmesi”,

-Cezaevleri­nde hijyene kuralların­a uymayı, koronavirü­se karşı mücadeleni­n gerektirdi­ği düzeye getirilmes­i, gibi öneriler yol göstericid­ir.

Aksi halde AKP ve arkasındak­i MHP, koronavirü­se karşı toplumsal hassasiyet­i istismar ederek, bu berbat İnfaz Yasası düzenlemes­i üstünden “ayrımcı, adil olmayan af” konusunda muhalefeti suç ortağı yapma fırsatını kaçırmayac­aktır!

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye