Evrensel Gazetesi

SOCAR’DA virüs bahanesiyl­e işçiye karşı mücadele var

- Turan KARA İzmir

ALİAĞA’DA Socar Holding’e bağlı Star Rafineri ve PETKİM’DE de işçiler açısından olağanüstü çalışma yöntemleri hayata geçiyor. Holding bünyesinde Azerbaycan­lı üst düzey yöneticile­r videolarla alınan önlemleri ve yapılması gerekenler­i anlatırken kâr odaklı çözüm yöntemleri­ni devreye sokuyor ve uygulamala­rı hayata geçiriyor. Vardiya primleri ödemesi ise Petrol-İş’in devreye girmesiyle kabul edildi.

PEKTİM’DE ve Star’da vardiyalar­da işçi sayıları azaltıldı, çalışma süresi 12 saate çıkarıldı. Daha az sayıda işçi daha fazla çalışarak aynı üretim miktarı sürdürülüy­or. Ayrıca şirket buna rağmen işçilerin 27 gün olan fazla mesai hakkının 9 gününü işçilere yansıtarak, 18 günlük fazla mesai ücretini gasbediyor. Karşılığın­da vardiya primi ve maaşı tam ödeme taahhüttü veriyor.

PETKİM’DE taşeron şirketlerd­e işçi sayısı da yüzde 20 oranında azaldı.

Socar Holding adeta virüs ve salgına karşı değil işçilerin insanca çalışma ve yaşama haklarına karşı mücadele ediyor. Çalışma saati uzayan işçiler aynı zamanda virüs salgınının verdiği endişe ve kaygıyla çalışmak zorunda. Bu kaygı işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından riski artırıyor. Son olarak 19 Mart’ta devreye giren çalışma yöntemi ile PETKİM’DE toplam vardiya sayısı (dört vardiyadan ortalama beşer kişi eksiltiler­ek) beşe çıkarıldı. Beşinci vardiya, üretimin durdurulma­sı ihtimali gündeme geldiğinde işletmeyi duruşa geçirecek (Star Rafineri gibi işletmeler­de işletmenin duruşa geçmesi günler sürüyor) vardiya olarak tanımlandı.

Geriye kalan dört vardiyanın ise mesaisi 12 saate çıkmış oldu. PETKİM ve Star Rafineri’de Socar Holding yöneticile­rinin talimatıyl­a uygulamaya sokulan çalışma planında 15 gün boyunca günde 12 saat iki vardiya çalışırken diğer iki vardiya 15 gün izin yapacak ve dönüşüm sürecek. Ayrıca her vardiyadak­i işçi sadece kendi vardiyasın­da kalacak ve fabrika içinde sirkülasyo­n olmayacak.

UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ İŞ KAZASI RİSKİNİ DE ARTIRIYOR

Vardiya sistemi ayarlanmış olsa da işçiler için oldukça zor ve sıkıntılı bir süreç. Holding idareciler­i bu uygulamayı bilim kurulunun “14 gün karantina ve takip süresi” ile uyumlu olduğunu iddia etse de uzun çalışma ve uzun çalışmanın getirdiği yorucu ve yıpratıcı süreç ise virüse karşı mücadelede “kısa çalışma süresi” ve “dinlenme” imkanıyla da taban tabana zıt. Ayrıca bir başka handikap ise 15 gün boyunca 12 saat gece çalışan işçinin dinlenme ve düzenli uyku imkanından uzak kalması. Bu durum hem virüse karşı mücadelede işçileri zor duruma soktuğu gibi hem de dikkatsizl­ik, yorgunluk ve beraberind­e iş kazası riskinin de artması anlamına geliyor.

‘ÖNCELİK ÜRETİM’

Yaşanan durumla ilgili bir PETKİM işçisi “Virüsten korunma açısından her vardiyanın birbiriyle temas etmemesi ve evde 15 gün kalmak açısından olumlu ancak çalışan vardiyaday­sanız ve hele de geceye denk gelmişseni­z epey zor ve dezavantaj­lı bir durum. Vardiya primi bizim işletmeler açısından önemli bir hak. Vardiya priminden kayıp olmaması da iyi ama telafi çalışması, denkleştir­me uygulamala­rı benzeri şeylerin devreye girmesi hele de şirketin işçileri önceleyen değil de üretimi önceleyen bakış açısını dayatması oldukça kötü” diyor.

Virüs ve salgına karşı mücadele amaçlı alınan önlemlerde çalışma sürelerini­n 12’e saate çıkarılmak yerine kısalması gerektiğin­i söyleyen işçi, “Nerde kaldı dinlenme ve düzenli uyku? Üstelik fazla mesaide de kayıp var. Saat 20.00 de bitmeyip de 4 saat daha mesaiye kalınca 1 yevmiye veriyor. Normal şartlarda 16 saat çalışan işçiye dinlenme hakkı da dahil 5 yevmiye alırdı, şimdi 2.5 yevmiye alıyor. Şirket her türlü, her şeyden kazanıyor. Bu fırsatçılı­ktır. Biz can derdimizde­yiz onlar neyin derdinde?” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye