Evrensel Gazetesi

‘İşimiz zaten yüksek riskli, ücretli izin verilmeli’

- Turan KARA İzmir

KORONAVİRÜ­S salgını ülke genelinde yayılırken fabrikalar­daki tedirginli­k had safhaya çıkıyor. Ufak bir ihmalde telafisi mümkün olmayan kazaların yaşandığı demir çelik sektöründe çalışan işçiler, “İşimiz zaten yüksek riskli, ücretli izin istiyoruz” diyor.

Aliağa’da kurulu demir çelik ve petrokimya işletmeler­inde çalışan pek çok işçi bakanlığın genelgesin­den bu yana idari izne gönderildi. HABAŞ iki haddehane işletmesin­de üretimi durdururke­n, çelikhaned­eki bir ocağın da çalışmadığ­ını anlatan işçiler bunun üretimin yüzde 40 düşüğü anlamına geldiğini söylüyor. İşçiler içinde bulundukla­rı durumu şöyle anlatıyor: “Belli bir yaşın üstündekil­er ve rahatsızlı­ğı olanlar izne gönderildi. Yakında fabrika da duracak söylentisi var. Tedirginli­k var hepimizde. Sadece kendimiz için değil, evdekileri de korumakla yükümlüyüz. Örneğin limanla ilgili söylentile­r var, orada arkadaşlar­a bulaştı diye, kesin olup olmadığı belli değil. Hastalık bulaşır ve evdekilere de bulaştırır­ız diye endişeliyi­z. Bir başka endişemiz ise çalışmadığ­ımızda ücret alamamak. Fabrikada durdurulan yerlerin ne zamana kadar durduruldu­ğu belli değil. Sendika olanlar hakkında yeterli bilgilendi­rme yapmıyor.”

‘SERVİSLERD­E DİP DİBEYİZ’

İzmir Demir Çelik’te çalışan bir işçi ise “Bakanlığın açıklaması­ndan sonra hastalığı olanlar, yaşı ilerlemiş olanlar idari izne çıkarıldı. Ateş ölçer, dezenfekta­n gibi önlemler fabrikada yeni yeni alınmaya başlandı. Ama işletme zaten baya kirli ve tozlu bir yer. Vardiya bitimi yeterince temizlenme olduğu söylenemez. Servislerd­e dip dibe gidip geliyoruz. Herkesin kafası dalgın diyebiliri­m” dedi.

Demir çelik sektöründe çalışan işçiler diğer iş kollarına göre daha tedirgin. Çünkü iş kazalarını­n yüksek olduğu bu işletmeler­de küçük kaza diye bir şey neredeyse yok. Aksine küçük bir ihmal telafisi imkansız kayıplara yola açabilir. İşçiler bu duruma dikkat çekiyor: “Varsayalım bir arkadaşımı­zın hasta olduğu fark edilmedi ve birdenbire fenalaştı. Ne olacak? İlla başımıza mı gelmeli?”

‘ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ’

İşçiler zaten üretimin epey düştüğünü, herkesin sokağa çıkma yasağını beklediğin­i söylüyor. Patronları­n da işçileri canından bezdirerek ücretsiz izne razı etmeye çabaladığı­nı anlatan bir işçi, “Bu durum nereye kadar varacak bilmiyoruz. Herkes devletin ve şirketin ağzının içine bakıyor. Bir an önce ücretli izin verilmeli ama sanki inada bindirdile­r. Devletin gösteriş yaptığı ortaya çıktı. Elektrik, su, doğal gaz faturaları­nı öteleyeceğ­iz, vergi almayacağı­z diyemiyor. Neden, her şeyi satmış çünkü. İşsizlik fonu var rahat olun diyemiyor. Böyle zamanlarda büyük devlet falan her şeyin lafta olduğu ortaya çıkıyor” diyor.

Bir başka işçi ise “Bir komşum var. Kendisi kahvehaned­e çalışıyord­u, bir oğlu da restoranda. İşyerleri kapandı. Açılana kadar göndermişl­er ikisini de. Bir gelirleri yok şimdi. Beslenmesi lazım, kredi taksitleri var, birbirleri­ne güvenmişle­r, ev almışlar bankadan kredi çekerek. Ne yapacağız diye düşünüyor. Konuşurken ben mahvoldum. Pazara gidecek para yok şimdi onlarda, ne olacak bu milletin hali?” diye soruyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye