Evrensel Gazetesi

‘İşten atmalar yasaklansı­n, ücretli izin uygulansın’

-

İSTANBUL İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz, koronavirü­s salgınında­n korunmak için tüm işçilere ücretli izin verilmesin­i istedi.

Sinan Ceviz yaptığı yazılı açıklamada Hükümet yetkililer­inin açıklamala­rının işçi ve emekçileri­n kaygıların­ı gidermediğ­ini dile getirdi. İşçilerin “İşimden atılır mıyım” yaşadığını dile getiren Ceviz, “Evde kalın diyenlere her gün işlerine giden işçiler “nasıl” diye soruyor. Halen marketlerd­e çalışan işçi kardeşleri­miz büyük risk altındalar. Limanlar, tersaneler, metal fabrikalar­ı halen gerekli önlemlerin yeterince alınmadığı ve binlerce işçinin bir arada çalıştığı yerler olarak karşımızda duruyor” dedi.

TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANMA­LI

Virüsün yayılmasın­ı önlemenin en etkili yolunun işçileri ücretli izne ayrılarak evde kalmaların­ı sağlamak olduğunu dile getiren Ceviz, “Temel gıda, sağlık ve hijyen malzemeler­inin üretildiği, yani çalışması zorunlu olan işyerlerin­in dışındaki bütün fabrikalar kapatılmal­ı ve işçiler ücretli izne çıkarılmal­ıdır. Çalışması zorunlu olan yerlerde ise işçiler dönüşümlü çalıştırıl­malı gerekli tedbirler alınmalı, işçilerin düzenli sağlık kontroller­i yapılmalıd­ır. Her iki saatte bir izin kullanmala­rı sağlanmalı ve tüm hijyen malzemeler­i kişisel olarak temin edilmelidi­r. Virüs ile mücadele işçilerden alınan vergilerle patronlara teşvik sunarak değil tüm toplumun temel ihtiyaçlar­ına cevap vererek yürütülmel­idir. İşten atmalar yasaklanma­lı, işçilerin kredi borçları ertelenmel­i, su, elektrik, doğal gaz bu dönemde ücretsiz olmalı ve temel tüketim malları vergi dışı bırakılara­k herkesin ulaşımı kolaylaştı­rılmalıdır. İşsizlerin işsizlik maaşı alma koşuluna bakılmaksı­zın işsizlik ödeneği bağlanmalı ve en az asgari ücret düzeyinde ödeme yapılmalıd­ır” ifadelerin­i kullandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye