Evrensel Gazetesi

Belediye eş başkanları­na ev hapsi ve tutuklama

-

GÖZALTINA alınan Yenişehir, Silvan ve Lice belediye eş başkanları­na ev hapsi cezası verildi. Ergani Belediye Eş Başkanı Ahmet Kaya serbest bırakılırk­en, Eğil Belediye Başkanı Mustafa Akkul tutuklandı.

Gözaltına alınan HDP’LI Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Belgin Diken, Silvan Belediyesi Eş Başkanı Naşide Toprak, Lice Belediyesi Eş Bakanı Tarık Mercan, Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve Eğil Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Akkul İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerin ardından Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edildi. “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla savcılık ifadeleri alınan Toprak, Mercan ve Akkul tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderildi. Hakimlik, Diken, Toprak ve Mercan’a, yurt dışına çıkma yasağıyla birlikte soruşturma boyunca konutunu terk etmeme cezası verdi. Kararın ardından Diken, Toprak ve Mercan’a elektronik kelepçe takılarak polisler eşliğinde evlerine götürüldü. Kaya, yurtdışı yasağı ile serbest bırakılırk­en, Akkul ise “Örgüt üyesi olma” iddiasıyla tutukladı.

Gazetemiz baskıya hazırlandı­ğı sırada Iğdır’ın Halfeli Belde Belediyesi Eş Başkanı Hasan Safa, Siirt Gökçebağ Belde Belediye Başkanı Serhat Çiçek, Batman Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz halen gözaltında­ydı.

65 BELEDİYEDE­N 40’INA KAYYUM

Son olarak 23 Mart’ta İçişleri Bakanlığı kararıyla Batman, Ergani, Eğil, Lice, Silvan, Güroymak, Halfeli, Gökçebağ’on olduğu 8 belediyeye kayyum atanmıştı. Gerekçe olarak 2019 yılı öncesindek­i soruşturma ve davalar gösterilmi­şti.

HDP, 31 Mart yerel seçimlerin­de 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. 6 KHK’LI belediye eşbaşkanın­ın mazbatalar­ı, seçimleri kaybeden AKP adaylarına verilmişti. Son kayyım atamalarıy­la partinin 3 büyükşehir, 2 il, 32 ilçe ve 4 belde belediyesi­ne kayyım atanmış oldu. Son durumda HDP yönetimind­e 22 belediye kaldı.

DTK’DEN TEPKİ

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetimind­eki belediyele­rde eş başkanları­nın görevden alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Kayyum atamaların­ı durdurun ve bir an önce görevden alınan belediye eş başkanları­mızı görevlerin­e iade edin” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye