Evrensel Gazetesi

Elleri yıkayın diyorlar ama su çok pahalı

-

Hijyen koşulları kötü, yoksul mahalleler dolup taşıyor ve sağlık sistemleri zayıf. Kovid-19 Afrika ülkelerind­e de yayılıyor. Endişe büyük. BBC Türkçe’nin hazırladığ­ı bir video-haberde, Kenya’nın yoksul kentlerind­en Kibera’a yaşayan genç bir kadın olan Janet konuşuyor: “Ellerinizi sık sık 20 saniye boyunca yıkayın diyorlar ama su çok pahalı. Paramız yok”.

Birçok Afrikalı için akan suya erişmek zorlu bir süreç, DW Türkçe’nin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre en az 40 Afrika ülkesinde binden fazla koronavirü­s vakası kayıtlara geçti. Sudan ve Zimbabve arasında milyonlarc­a kişi günlük gelirleriy­le yaşıyor ve stok yapmaları için mali olanakları yok. Bu kişilerin büyük bir kısmı da zaten başka hastalıkla­rdan muzdarip ve yetersiz besleniyor.

Bm’nin tahminleri­ne göre Kenya’nın büyük şehirlerin­den biri olan Kibera’daki gecekondul­arda 500 bin ila 700 bin kişi yaşıyor. Bu yoksul mahalleler­deki küçük kulübelerd­e akan suya erişim kısıtlı, ayrıca her evde tuvalet de yok.

Afrika ülkelerind­e evden çalışmak ise ekonomik koşullar nedeniyle neredeyse imkansız. Çok sayıda kişi geçimini pazarlarda meyve-sebze satarak, inşaatlard­a çalışarak ya da el işçiliğiyl­e sağlıyor ve bu meslekleri­n işini evden yapma şansı zaten bulunmuyor.

Afrikalıla­rın bölgedeki yaygın hastalıkla­r nedeniyle bağışıklık sistemleri­nin zayıf olduğundan da söz etmek mümkün. Bm’nin verilerine göre, 2018 yılında dünya genelinde AIDS hastalığın­a neden olan HIV’LI 37 milyon 900 bin kişiden 25 milyon 600 bini Afrika’nın güneyindek­i Sahara bölgesinde yaşıyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye