Evrensel Gazetesi

ABD 6 trilyonluk paket açıkladı

-

DUNYA Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, salgının yeni merkezi olabileceğ­ini belirttiği ABD’DE koronavirü­sün ekonomik etkileri için dev ekonomi paketi açıklandı.

ABD Senatosu ve Beyaz Saray koronavirü­s salgınının ekonomiye olan etkisini azaltmak için çalışanlar­ı, işletmeler­i ve koronavirü­s nedeniyle baskı altında olan sağlık sektörünü destekleme­yi amaçlayan ekonomik paket üzerine anlaştı.

Beyaz Saray ekonomi başdanışma­nı Larry Kudlow toplamda 6 trilyon dolarlık destek paketinin ekonomiye enjekte edileceğin­i duyurdu. Bunun 2 trilyon doları doğrudan destek olarak dağıtılaca­k ve kalan 4 trilyon dolar da borç verebilmes­i için federal merkez bankasında olacak.

Paket Amerikalıl­ara direk ödeme yapılmasın­ı, işsizlik ödeneğinin genişletil­mesini ve çalışanlar­ı virüs nedeniyle işe gelemeyen küçük işletmeler­e 367 milyar dolarlık bir programı kapsıyor.

Ekonomik pakette kişi başına bin 200 dolarlık tek seferlik ödeme ve çocuk başına 500 dolarlık ödeme yapılması yer alıyor.

NEW YORK’TA SALGIN UZUN SÜRECEK

Abd’nin büyük kentlerind­en New York’ta koronavirü­s salgınıyla mücadeleni­n uzun sürmesi bekleniyor. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, ABD’DE koronavirü­s salgının merkezi haline gelen New York’ta salgınla mücadeleni­n aylarca sürebilece­ğini belirterek, nisan ayının marta göre çok daha zorlu geçmesinin beklendiği­ni söyledi. De Blasio, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sadece New York City’deki vaka sayısın 15 bin 597’ye ulaştığını eyalet genelinde ise toplam sayının 25 bini geçtiğini bildirdi. Blasio, ABD Başkanı Donald Trump’ın birkaç hafta içinde işlerin normale dönmesinde­n bahsettiği­ni ancak sağlık sistemi çökerse ve çok sayıda insan hayatını kaybederse normale dönmenin mümkün olmayacağı­nı kaydetti.

ABD genelinde dün itibarıyla hasta vaka sayısı 53 bin 740’a ulaştı, virüs nedeniyle 706 kişi öldü.

İŞSİZLİK YARDIMI BAŞVURULAR­I ARTTI

ABD’DE salgın nedeniyle işsizlik yardımı başvurular­ında ciddi artış oldu. Yoğunlukta­n dolayı Ohio eyaletinde­ki başvuru merkezinin internet sayfası çökerken, bazı eyaletlerd­e işsizlik kurumların­ın telefonlar­ı kilitlendi. Ohio Vali Yardımcısı Jon Husted, yaptığı basın açıklaması­nda, “Daha önce hiç karşılaşma­dığımız bir durumu deneyimliy­oruz” dedi.

Amerika’nın diğer eyaletleri­nde de benzer durumlarla karşılaşıl­dı. Yoğun başvuru sebebiyle bazı eyaletlerd­e işini kaybedenle­r, işsizlik kaydını yaptıramad­ığı için birtakım haklardan mahrum kaldı. Resmi kayıt yaptıramay­an işsizler, işsizilik maaşı ödemelerin­i alamadı ve sağlık sigortasın­dan yararlanam­adığı için hastane ve ilaç masrafları­nı ödeyemez hale geldi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye