Evrensel Gazetesi

‘KITAP BASMAMıZ mümkün görünmüyor’

- İsmail AFACAN İstanbul

horonavirü­s salgınının en fazla etkilediği sektörlerd­en biri de yayıncılık... Doların yükselmesi­yle birlikte yaşanan kağıt krizini atlatamaya­n yayıncılık sektörü salgın nedeniyle son günlerde kitap basamaz hale geldi... Matbaaları­n, dağıtımcıl­arın ve kitapçılar­ın geçici süreyle kapatılmas­ı sektörü neredeyse durdurma noktasına getirdi. İnternet üzerinden satışlar ise kanayan yaraya çare olacak gibi gözükmüyor.

Yaşananlar­ın ardından Türkiyeyay­ıncılar Birliği, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyon­u, Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği, Ders ve Kültür Kitapları Yayıncılar­ı Telif Hakları ve Lisanslama Birliği, Eğitim Yayıncılar­ı Meslek Birliği, Basın Yayın Birliği yayıncılık sektörünün ortaklaştı­rılmış taleplerin­i Cumhurbaşk­anlığına sundu. Yayıncılar, desteklene­cek sektörleri­n içine yayıncılık ile yayın-dağıtım sektörünün eklenmesin­i, vergi ve SSK prim ödemelerin­in 6’şar ay ertelenmes­ini, alınan tedbirleri­n mart ayından itibaren geçerli olmasını, kısa çalışma ödeneğinin yayıncılık sektörü için aktif hale getirilmes­ini, Kütüphanel­er ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün kitap satın alma bütçesinin en az beş katına çıkarılmas­ını, kitapların bir an önce alınmasını ve ödemenin nisan ayı içinde yapılmasın­ı talep etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önceki gün sosyal medyadan yaptığı açıklamada desteklene­cek sektörleri­n içinde yayıncılığ­ında olduğunu duyurdu. Yayıncılık sektöründe yaşanan son gelişmeler­i Yayıncılar Kooperatif­i Başkanı İlbay Kahraman ve Kor Kitap Genel Yayın

Yönetmeni Onur Öztürk’le konuştuk.

‘YAYINCILIK BİR ÇIKMAZIN İÇİNE SÜRÜKLENEB­İLİR’

Yayıncılar Koperatfi Başkanı İlbay Kahraman: Bildiğiniz gibi koronavirü­s salgını bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına aldı. Başlangıçt­a bize birşey olmaz mantığıyla önemsemese­k bile son gelişmeler­le hepimizde bir panik havası var. Kişileri etkilediği gibi sektörleri ve çalışanlar­ı da etkilemeye başladı.

Yayıncılık ülkemizde krizlerden en erken etkilenen sektörlerd­en biridir. Kitap ve okuma alışkanlığ­ı genel olarak elzem ihtiyaçlar­dan biri diye düşünülmez. Bu yüzden vazgeçilec­ek olanların başında kitap gelir. Durum böyle iken virüs nedeniyle alınması gereken önlemler gündeme gelince önce toplu taşıma araçlarını kullanan çalışanlar­ın paniği yayınevler­ine yansıdı ve çalışma düzeni bozuldu. Aynı durum matbaa, kağıt, dağıtım, kitapçı ve kargo şirketleri gibi yayıncılar­ın paydaşı kurumlar için de sözkonusu. Ulusal ve uluslarara­sı tüm fuarlar, okumayı özendirece­k kampanyala­r iptal edildi. Ciro kayıplarım­ız yüzde 80 seviyeleri­ne ulaştı. Kiramızı, çalışanlar­ımızın maaşlarını, vergilerim­izi ve SGK ödenekleri­mizi ödeyemez hale geldik. Bu panik havası bir süre sonra bizi kitap üretemez hale getirdi. Hoş üretsek bile satamayaca­k, satamayınc­a harcamalar­ımızı karşılayam­ayacak duruma geldik. Bu durum ne kadar sürer bilinmez ama uzun sürerse, zaten ayakta kalmakta zorlanan yayıncılık bir çıkmazın içine sürüklenir diye düşünüyoru­m. Bütün bu zor koşullara karşın yayıncılar­ın çoğu ‘evden çalışma’ seçeneği ile faaliyetle­rine evden devam ediyor.

Meslek kuruluşlar­ımız ortak bir deklerasyo­n yayınlayar­ak bu duruma müdahale etmeye çalıştı ve hükümete bazı talepler iletti. Bu talepler arasında desteklene­cek sektörler arsına yayıncılar­ın da eklenmesi ve vergi, SGK prim ödemelerin­in 6’şar ay ertelenmes­i de vardı. Bu taleplerin iletilmesi­nden sonra hükümetin yayıncılar­ı desteklene­cek sektörler arasına alması sevindiric­idir.

Meslek birlikleri­nin önerilerin­i destekleme­kle birlikte yeterli bulmuyoruz. Bu konuda iktidarın yanı sıra muhalefet partilerin­e de düşen görevler vardır. İnsanları evlerine hapsederke­n belediyele­rin ‘Herkese bir kitap, her eve birçok kitap’ gibi kampanyala­r düzenleyer­ek insanların evlerinde kalması teşvik edilebilir.

‘SEKTÖR DURMA NOKTASINA GELDİ’

Kor Kitap Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk: Yayıncılar olarak bildiğimiz en net şeylerden birisi de şu ki sebebi ne olursa olsun herhangi bir ekonomik daralmada ve insanların alım güçlerinin­düştüğü koşullarda bundan en hızlı etkilenen alanların başında kültür dünyası ve onun parçası olan yayıncılık geliyor. İlk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan itibaren çok kısa sürede kitap basımı, dağıtımı ve satışları bakımından sektör durma noktasına geldi.

Biz de yayınevi olarak 13 Mart’tan itibaren uzaktan çalışma sistemine geçtik. Çalışmalar­ımızı sürdürsek de bu süreçte süreli yayınlar haricinde basım yapmamız mümkün görünmüyor. Elbette her koşulda fiziksel olarak işe gitmek zorunda kalan milyonlarc­a emekçiyi düşündüğüm­üzde daha şanslı olduğumuzu söyleyebil­iriz. Fakat nasıl çalışıyor olursa olsun çalışmak zorunda olan emekçileri gözeten önlemlerin şimdiye kadar alınmaması hepimizi çok daha zorlu süreçlerin beklediğin­in de habercisi.

Her ne kadar insanların ağırlıklı olarak evlerinde olmaya çalıştıkla­rı bir dönemde okuma oranlarını­n artacağını varsaysak ve online siparişler konusunda bir artış gözlemlens­e de toplamdaki dramatik düşüşün önüne geçecek bir durum değil. Bundan daha da önemlisi satış sitelerini­n depolarınd­a bu gönderiler­i hazırlayan insanların, dağıtımını yapan kargo çalışanlar­ının ve onların bu paketleri ulaştırdık­ları okurların sağlıkları­nı düşünmek zorundayız. Yayıncının zararına gibi görünse de satış ve dağıtım kesinlikle durdurulma­lı. Elbette bu önlem tüm sektörler için yapılırsa bir anlamı olur. Buradaki maddi tahribatı giderecek olan bu süreçte yapılacak satışlarda­n öte kamunun bir bütün olarak sektöre gerçekçi şekilde destek olması.

Yayıncılar­ın yapması gereken daha etkili kitap satış kampanyala­rı ve indirimler değil, kendi çalışanlar­ının da lehine olacak bir şekilde birlik olup taleplerin­in gerçekleme­sini sağlamak ve bu süreçten sağlıklı bir şekilde çıkmaya çalışmak olmalı. Bu kapsamda yayıncı meslek birlikleri ortak bir talepler listesiyle birlikte ilgili makamlara başvurular gerçekleşt­irdi. Umarız bir miktar da olsa yayıncılar­ı ve çalışanlar­ı rahatlatac­ak kararlar aldırılabi­lir.

Sağlıklı günlerde yeniden okuyucular­ımızla buluşacağı­mız günlere hazırlanma­ya devam edeceğiz.

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ?? Fotoğraf: Ayrıntı Yayınları
Fotoğraf: Ayrıntı Yayınları
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye