Evrensel Gazetesi

Asi köylüler yalnız kaldı

- Anıl YURDAKUL

“ALBERT Uderzo’nun birkaç fotoğrafın­ı çekmiştim ofisinde. Gerçek bir müzeydi. Figürler, çizimler, kağıtlar... Nereye bakacağımı bilemiyord­um. Daha sonra Uderzo’ya birkaç fotoğraf gönderdim. Çok kibar bir şekilde, kağıda yazılmış ve imzalamış olduğu bir cevap gönderdi. Bir yıl sonra yeni bir fotoğraf serisi için Albert’ı tekrar ziyaret ettim. Gururla öğrendim ki önceki yıl çekmiş olduğum 3 fotoğrafı göz önünde bulundurma­ktaydı! Fotoğraf çekiminin ardından bir kağıt alıp çizmeye başladı ve ‘Her zaman burundan çizmeye başlarım’ dedi. İlk olarak Asteriks çizerek bana hediye etti. Uderzo’nun stüdyosuna beraber çalıştığım motosiklet­li Philppe’e (takma adı Philou) ise Oburiks’i çizerek hediye etti. İkimiz de çocuklar gibi mutlu olmuştuk. Uderzo’nun stüdyosund­an ayrıldığım­ızda dışarıda yağmur yağmaktayd­ı ve elimizde iki çizimi tutmaktayd­ık. Philippe, motosiklet­i hızlı sürme eğiliminde­ydi ve 40 km hıza yükseldiği­nde yağmur aşırı hızlanmışt­ı. Bir yerlerde durup elimizdeki değerli çizimler için çerçeve alarak tekrar yola koyularak motosiklet­e atladık. İki çerçeveyi birden tutuyordum ve Philippe deli gibi 42 km hıza çıkmıştı. Ama neyse ki ‘Asteriks’i gururla evime asabildim. Her şey için teşekkürle­r sayın Uderzo!” - Joel SAGET AFP Foto Muhabiri Joel Saget’in beni kırmayarak küçük not defterine sayfa sayfa yazarak yollamış olduğu Albert Uderzo ile olan anısından…

Roma İmparatorl­uğu’nun işgaline karşı direnen küçük bir Galya Köyü’nü ve savaşçılar­ını anlatan “Asteriks”in iki yaratıcısı­ndan biri olan Albert Uderzo, Paris’in Neuilly bölgesinde geçirdiği kalp krizi sonucu 92 yaşında hayatını kaybetti. Uderzo’nun damadı Bernard de Choisy, Fransız basınına yapmış olduğu açıklamada “Son birkaç haftadır aşırı yorgun olan Uderzo, koronaviru­s yüzünden değil, uykusunda geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti” dedi.

CEPHANE TAŞIYAN BİR ANNE

İtalyan bir göçmen olan Silvio Uderzo, 1. Dünya Savaşı’nda cephede yaralanırk­en (aynı dönem Ernest Hemingway de İtalyan cephesinde gönüllü ambulans şoförü olarak çalışmakta­ydı) savaştan sonra tanışarak evleneceği Iria Uderzo ise cephede birçok kadın gibi gönüllü olarak cephane taşımaktay­dı. Uderzo çiftinin üçüncü çocukları olan Alberto Uderzo, 8 aylıkken zatürreden hayatını kaybetti. Silvio, 25 Nisan 1927 yılında doğan dördüncü çocuğuna ölen üçüncü çocuğunun ismini koyarak onurlandır­mak istedi ama nüfus memurunun İtalyan aksanını anlamaması üzerine dördüncü çocuğun ismi Albert Uderzo oldu.

IRKÇILIKLA TANIŞIR, RENK KÖRÜ OLDUĞUNU ÖĞRENİR

Fransa’nın Marne bölgesinde doğan Albert Uderzo, Fransız vatandaşlı­ğını kazanmış olsa dahi göçmenlere yönelik ırkçılıkla küçük yaşta tanışacakt­ı… Ailesiyle birlikte 1938 yılında Paris’e taşınan sarışın çocuk Uderzo, okula devam ettiği sırada bir problemi olduğunu öğrendi: Renk körüydü!

WALT DISNEY’İN ETKİSİ

Walt Disney’in karakterle­rinin etkisinde kalan Uderzo, özellikle Mickey Mouse’un cazibesine kapıldı. Çok sayıda işte ve projede çalışan Uderzo, 24 yaşında tanışmış olduğu Rene Goscinny ile sıkı arkadaş oldu. Le Monde’a verdiği bir röportajda “Gençliğin getirdiği cesaretle, dünyayı yeniden şekillendi­rmeye karar vermiştik” der Uderzo. Uderzo ve Goscinny birlikte dokuz yıl boyunca ortak çalışarak 1958 yılında “Oumpah-pah” karakterin­i, 1961 yılında ise “Asteriks”i yayımladıl­ar.

ASTERIKS

1960’lı yıllarda Albert Uderzo ve Rene Goscinny Asteriks’in portresini kısa boylu, sarkık bıyıklı, kanatlı kask giyen bir karakter olarak yaratmışla­rdı. Günümüz Fransa sınırları içerisinde olan Galya Köyü’nde yaşayan Asteriks, Roma İmparatorl­uğu’nun işgalciler­ine karşı koca göbekli arkadaşı Oberiks ile birlikte direniştey­di.

Asteriks’in Yazarı Rene Goscinny ile birlikte 24 kitap yayımlayan illüstratö­r, çizgi romancı ve karikatüri­st Albert Uderzo, Goscinny’nin 1977 yılında hayatını kaybetmesi­nin ardından yazma görevini de üstlenerek yoluna tek başına devam etti.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Wikimedia
Fotoğrafla­r: Wikimedia
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye