Evrensel Gazetesi

Mülteciler doğu ve batı sınırında salgın riski altında

- Ercüment AKDENİZ İstanbul

Dünyayı etkisi altına alan koronavirü­s salgını karşısında mülteciler­in akıbeti merak konusu. Türkiye’nin doğu ve batı sınırı bu bakımdan çok önemli ama bir o kadar gözlerden uzak. Van’ın İran sınırında mülteciler­in donarak ölme vakalarına salgın tehlikesi eklendi. Avrupa kapısı olan Pazarkule’de ise karantinay­a alınması gereken göçmenlerd­en sağlıklı haber alınamıyor.

Doğu sınırındak­i gelişmeler­i yakından gözleyen Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu Başkanı Av. Mahmut Kaçan, “Kaçak yoldan göçmen geçişleri daha çok Başkale’de. Sınır köyleri akraba. Köylüler ihtiyaçlar­ını İran’dan karşılıyor. Koronavirü­s salgını açısından geçişken bir tablo ile karşı karşıyayız” diye konuştu. Kapıköy sınır kapısının kapalı olduğunu söyleyen Kaçan, “Sokakta, otogarda eskisi kadar mülteci görünmüyor. Ama havalar ısınınca göç yoğunluk kazanacak. Dolayısıyl­a salgın tehlikesi daha da büyüyebili­r” dedi.

ÇOĞU VAKADA KORONAVİRÜ­S KAYDI BİLE OLMAYACAK

İran üzerinden gelen göçmenleri­n 2019 yılında yaşanan sosyal hareketler­den sonra artış gösterdiği­ni vurgulayan Kaçan devamında şunları aktardı: “Yaygın protesto gösteriler­den sonra iltica eğilimi arttı. Bahailer gibi inanç problemi yaşayanlar, din değiştiren­ler, gösteriler­e katılanlar, İran Kürtleri, kadın aktivistle­r politik mülteci durumuna düştü. Ekonomik göç için gelenler de oldu. Dünya koronavirü­s tehdidi altında, mülteciler de öyle. Ama onlar için ayrıntılı tedbirler alınmış değil. 65 yaş üstü mülteciler tamamen korunmasız. Böyle giderse koronavirü­sten ölenlerin kaydı bile olmayacak.”

SALGIN VAR, GERİ GÖNDERME OLMAZ

Alıkonan mülteciler­in Van’da Geri Gönderme Merkezi (GGM) yerine Göçmen Kaçakçılık Merkezine teslim edildikler­ini aktaran Kaçan, “Burada sağlık ekipleri var. Sınırdan getirilenl­ere 14 gün kuralı uygulanıyo­r. Ama bu mekanlar mülteciler­e uygun yerler değil. Zaten normalde bu bina Avrupa fonu ile yapıldı ve geri gönderme değil kabul merkezi olarak projede yer aldı. Ama zamanla işlevi değişti” diye konuştu.

Kaçan devamında şu bilgileri aktardı: “Buralar hem kalabalık hem de sağlık açısından uygun yerler değil. Düzensiz ya da düzenli göçmenler hemen kabul merkezine alınmalıla­r. Sınır dışı edilme psikolojis­ine bir de ‘korona psikolojis­i’ eklendi. Temel haklarını, okuma yazma bilmeyen insanlar çoğu. Pandemi nedeniyle onların İran’a gönderilme­si zaten 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslarara­sı Koruma Kanununa aykırı. 1951 Cenevre Sözleşmesi’nin de ihlali bu. Kişi dönmek istese de salgın riski varsa gönderilem­ez.”

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye