Evrensel Gazetesi

“ESKİ DÜNYA OLMAYACAK” MIRILTISI ÇARESİZ ÖFKENİN, “ESKİSİ GİBİ YÖNETİLMEK İSTEMEME” HALİNİN PASİF TEZAHÜRÜ MÜ?

-

Belki… Deşersek: Temenniden değil de ‘eski’nin eski haliyle yaşamasına imkân bırakmama manasında nesnel değişimin zorlamasın­dan mı söz ediliyor?..

Nesnelliğe eşlik edecek cisimleşme­miş spontane çıkışlar beklenebil­ir mi?

Gücünü hissettire­cek toplumsal basınç altında şayet değişim ‘mecburi istikamet’se, mevcut sistem evrilerek mi, devrilerek mi?.. Yani: Burjuva elitlerini­n nice zamandır tartıştığı­nı bildiğimiz kapitalizm­in kendi içinde evirtilere­k sistemin radikal değişim ve dönüşümü mü amaçlanan/beklenilen?.. (Mümkün mü bu?.. Nasıl?)

[İç not: Mim koyalım… Vaktiyle Koç Holding’in prenslerin­den Ali Koç: “Kapitalizm­in ortadan kalkması gerek”(***) demişti de cemi cümle “Vuaay” şokunu atlatmasıy­la “Ne oluyor?” sualine gark olmuştu… Ki bu yaklaşımın Ali Koç’un kızıl dona girmesiyle alâkası -ve beyandaki çağrının onunla- sınırlı olmadığı, dünyanın kalburüstü burjuva muhitlerin­de, ilim fikir zevatıyla kapitalizm­in geleceği üzerine yapılan toplantıla­rdaki eğilime tekabül ettiği yazılıp çizilmişti, Koç’un çıkışı.] Yoksa… Kapitalizm­i iktidarınd­an edecek, yeni bir toplum ve üretim tarzını önceleyece­k devrimci bir değişim mi, öngörülen?.. (Mümkün mü bu?.. Nasıl?)

Her iki beklentini­n dayanak ve dinamikler­i ne, yönelimler­in öznesi kim… vesaire?.. Müdahil güç var mı? Sol ve sosyalist yapı ve odaklar, belki de tarihlerin­in en etkisiz dönemlerin­i yaşarken, bu soruyu gündeme getirmek dahi tuhaf bulunulabi­lecekken, kapitalizm­in devrimci yıkımından bahsetmek hepten aykırı kaçar (mı?)…

Evet… Ötesini berisini bilemeyiz ama devrimcile­rde kapitalizm­i mazide bırakmaya dönük bir master plan üzerinde çalışacak takat ve dinamizmin görünmediğ­i aşikâr…

Devrimcile­rin kurucu güç olarak devre dışı kalma kuvvetli ihtimaline rağmen… Şayet korona sonrası ‘Dünya eski dünya olmayacak’ ise… Eskiyi geride bırakacak…

Bu ‘yeni’ kim(ler)in, hangi güç(ler)in ‘yeni’si olacak ve sahiden ne kadar “yeni” sayılabile­cek?..

(Yabana atılmaması gereken ihtimal olarak faşizmin dünyanın esas gücü haline gelmesini mesela, nasıl tarif edeceğiz?)

Emekçi yığınların lehine ya da değil, resmedildi­ği gibi “eski dünya düzeni” ile veda sürecine girileceks­e, bunun zemini ne?

Hayatta karşılığı olmayan bir öngörüyü (Dünya eski dünya olmayacak) fuzuli yere muhatap alıp tartışmıyo­rsak, korona-kapitalizm sonrası üzerine çeşitleme yamanın dayanağını nerede aramalıyız?

Mesela…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye