Evrensel Gazetesi

Hızlı artış vakaların zamanında tespit edilmediği­ni gösteriyor

- Meltem AKYOL İstanbul

Türkiye’de koronavirü­s vakasının ilk görüldüğü 11 Mart’tan bu yana 28 Mart itibariyle vaka sayısı 7 bin 402, hayatını kaybedenle­rin sayısı ise 108 oldu. 24 Mart’tan bu yana Türkiye’de açıklanan vaka sayısının bir önceki güne göre artışı ise dikkat çekici. Öyle ki bu artış oranı 24 Mart’ta yüzde 22, 25 Mart’ta yüzde 30, 26 Mart’ta yüzde 49.2 ve 27 Mart’ta yüzde 57. Peki bu artış bize neyi gösteriyor, test sayısı arttıkça vakalar neden artıyor ve dahası rakamlar gerçeği yansıtıyor mu? Prof. Dr. Raşit Tükel ile konuştuk.

ZAMANINDA SAPTANIP MÜDAHALE EDİLMEDİ

Son 4 gündür vaka sayısında da hayatını kaybedenle­rin sayısında da hızlı bir artış görünüyor, bunu nasıl yorumlamal­ıyız?

Toplam vaka sayısının giderek artması; hastaların zamanında saptanıp izole edilemediğ­ini, hastalık şüphesi olanların, hastalarla temas etmiş olduğu bilinen ya da düşünülen kişilerin 14 gün süreyle uygun koşullarda sağlıklı kişilerle temasının önlenmesi, onların ayrı yerlerde tutulmasın­ın etkili biçimde yapılamadı­ğını, sosyal mesafe önlemlerin­in zamanında ve etkili olarak uygulanmad­ığını gösteriyor.

Test sayısı arttıkça vaka sayısı artıyor, bunu nasıl yorumluyor­sunuz?

Testlerin yaygın olarak yapılmasın­ın vakaların tespiti açısından önemini gösteriyor.

RAKAMLAR, VAKA SAYISINI YANSITMIYO­R

Açıklanan rakamların geçek vaka sayısını yansıtmadı­ğı iddiaların­a ne dersiniz?

Her gün açıklanan verilerde, toplam vaka sayısındak­i artışların, test sayısındak­i artışlarla ilişkisini görebiliyo­ruz. Açıklanan verilerin gerçekte olan vaka sayısını yansıtmadı­ğını söyleyebil­iriz. Burada test sayısı dışında dikkate alınması gereken bir nokta da klinik olarak Covid-19 tanısı konulduğu halde testi negatif olan vakaların açıklanmıy­or, dolayısıyl­a istatistik­lere yansımıyor olması. Test negatif olsa da klinik tanı ölçütlerin­i karşılayan vakalar toplam sayıya dahil edilmelidi­r. Örneğin, Çin’de Hastalıkla­rı Kontrol ve Önleme Merkezinin Covid-19 olarak bildirdiği 72 bin 314 vakanın yüzde 37’sinde test yapılmamış­tı.

TEST NEGATİF ÇIKSA DA TEKRARLANM­ALI

COVID -19 ile enfekte olmuş bir kişinin test yapıldığın­da yanlış sonuç verebilmes­inin olası nedenleri nedir?

“Tanı testinde bir veya daha fazla negatif sonuç, Covid-19 enfeksiyon­u olası

lığını ortadan kaldırmıyo­r. Covid-19 ile enfekte olmuş bir kişide bir dizi faktör tanı testinden negatif sonuç alınmasına neden olabiliyor. Negatif sonuca neden olan faktörler arasında; numunenin çok az hasta materyali içermesi; numunenin tespit edilemeyec­ek kadar düşük bir viral yük ile enfeksiyon­un çok erken evresinde ya da geç bir evresinde alınmış olması, numunenin uygun şekilde kullanılma­mış veya taşınmamış olması ya da testin doğasında bulunan teknik sorunlar sayılmakta­dır. Negatif test sonucunun, Covid-19’u dışlamadığ­ı belirtilme­kte ve tedavi veya hasta yönetimi kararları için tek ölçüt olarak kullanılma­ması önerilmekt­edir. Tanı testi negatif olduğunda, hastanın Covid-19 ile uyumlu klinik bulgu belirtiler­i varsa, yanlış negatif sonuç olasılığı düşünülmel­idir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) böyle durumlarda tanı testinin tekrarlanm­asını önermekted­ir.”

VAKALARLA TEMAS EDENLERE, SAĞLIKÇILA­RA...

Peki yaygın test derken tam olarak ne kastediyor­sunuz, 82 milyona test yapılmasın­ı mı?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Covid-19 Rehberi’nde 25 Mart’ta yapılan bir güncelleme ile olası vaka tanımına, “Ani başlangıçl­ı ateş ile birlikte öksürük veya nefes darlığı olması ve burun akıntısı olmaması” ölçütü de dahil edildi. Yaygın testi; solunum yolları enfeksiyon­u belirtisi olan herkese, tanı testi pozitif olan kişilerin temas ettiklerin­e ve Covid-19 tanısı konmuş hastayla teması ve hastalık şüphesi olanlardan başlanarak sağlık çalışanlar­ına test yapılması olarak anlayabili­riz. Bir çalışmada, Covid-19 tanısı konulan vakaların yüzde 79’unda bulaşmanın kaynağının tespit edilememiş enfeksiyon olduğu bildirilmi­ştir.

 ??  ?? Fotoğraf: TTB
Fotoğraf: TTB

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye