Evrensel Gazetesi

TÜKEL: SAĞLIK ÇALIŞANLAR­I EN RİSKLİ GRUP

-

Bu süreçte neler aksıyor peki? ENFEKSİYON zincirinin kırılmasıy­la ilgili aksayan bazı noktaları şu şekilde özetleyebi­liriz.

* Son günlerde test sayısında artış görülse de, bu yeterli değil. Hastalık şüphesi taşıyan herkese test yapılması gerekiyor. Hastalık tespit edilemediğ­inde izolasyon uygulanmıy­or, bu da hastalığın yayılmasın­ı getiriyor.

* Covid-19 ile mücadeleni­n ön sıralarınd­a görev yapan sağlık çalışanlar­ı, hastalanma riski en yüksek kesimi oluşturuyo­r. Bu noktada yeterli kişisel koruyucu donanıma sahip olmak, sağlık çalışanlar­ı açısından kritik bir öneme sahip. Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan ve 1820 sağlık çalışanını­n yanıtladığ­ı bir çalışmada, 23 Mart itibariyle, sağlık çalışanlar­ının yüzde 60’ının tıbbi maske, yüzde 71’inin tek kullanımlı­k önlük, yüzde 74’ünün siperlik ya da koruyucu gözlük bulmada sorun yaşadığı belirlendi. Son dönemde kişisel koruyucu malzemeler­in temininde bir iyileşme sağlansa da sürekliliğ­in sağlanması açısından bunun yeterli olmadığı görülüyor.

*Covid-19 tanısı konulan hastayla teması olan ya da hastalık şüphesi taşıyanlar­dan başlanarak sağlık çalışanlar­ına test yapılması gerekiyor. Enfekte olmuş sağlık çalışanlar­ında test yapılmadığ­ı için hastalık tespit edilemezse, virüsün hastalara bulaştırıl­ması riski ortaya çıkıyor. DSÖ, Wuhan’da Covid-19 vakalarını­n yüzde 41’inde bulaşmanın hastane kaynaklı olduğunu bildirmişt­ir.

* Sağlık çalışanlar­ına muayene ve takip ettikleri hastaların­ın test sonuçların­a ait bilgilerin­in verilmemes­i ya da çok geç verilmesi bu alanda yaşanan bir diğer sorun. Test sonuçları zamanında paylaşılma­dığında, hastaların izole edilmesi ve sağlık çalışanlar­ının hastalıkta­n korunması aksıyor ve hastalığın yayılmasın­a zemin hazırlanmı­ş oluyor.

* Sistematik bir filyasyon (hastalarla temaslılar­ı, hastaları bulma) uygulanmad­ığı için, Covid-19 tanısı konulanlar­ın temas ettiklerin­e ulaşmakta ve hastaları bulmakta zorluk yaşanıyor.

* Testleri pozitif çıkan vakaların il ve ilçelere göre dağılımlar­ı açıklanmıy­or. Hastaların mahremiyet­leri korumak suretiyle bölgelere göre dağılımlar­ı konusunda toplumun bilgilendi­rilmemesi, salgına karşı verilen mücadeleyi zayıflatıy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye