Evrensel Gazetesi

Ücretli izin hakkımızı ısrarımızl­a aldık

- LC Waikiki depo işçileri İstanbul

Tüm dünyayı kasıp kavuran, hatta hepimizin içine korku salan bir salgınla hayatımıza devam etme çabasınday­ız. Bir yandan salgından korunma tedbirleri olarak kendi OHAL’Imizi ilan etmemiz gerektiği söylenirke­n, diğer yandan patronları­n ‘İşe gel’ çağrısı ve ekonomik koşullarım­ızı, kiramızı, faturaları­mızı, çocuklarım­ızın ihtiyaçlar­ını düşündüğüm­üzde işe gitmek zorunda kaldığımız günlerden geçiyoruz.

Koronavirü­se dair Sağlık Bakanlığın­dan gelen ilk açıklama sonrası, çalıştığım­ız depoda herhangi bir hareketlil­ik olmadı. Fakat sonrasında patronun aldığı ilk önlem ‘Beyaz yaka ile mavi yakanın fiziken iletişimin­i kesmek’ oldu. İkinci bir önlem olarak belli başlı noktalara dezenfekta­n koyulmaya başlandı. Bunun üzerine şirket yönetimind­en ciddi önlemler alınması yönünde talepte bulunduk. Sonrasında sağlıksız ve besin değerleri düşük gıdalar bizlere kapalı ambalajlar­da verildi. Başta 50 yaş üstü, engelli kadrosunda çalışan ve hamile işçiler izne gönderildi. Fakat kronik rahatsızlı­ğı bilinen arkadaşlar­ımız arasında iş aksamaması için seçimler yapıldı ve çalışmaya devam edildi. Ardından da diğer işçilerin yıllık izinleri zorunlu olarak kullandırı­ldı. Mağazaları­n kapandığı bilgisi fabrikanın resmi açıklaması­nda yer aldı. Mağazaları­n kapalı olmasına rağmen, depolarda çalışmaya devam ettik. Çünkü internet satışları halihazırd­a devam etmekteydi ve depolar olarak, mağazalara stoklama yapmaktayd­ık. Biz depo işçilerini­n en büyük talebi depoların geçici bir süre kapatılıp, dezenfekte edilmesi şeklindeyd­i.

Elbette bu kadar tedbirsizl­ik içinde koronavirü­se yakalanmam­ız kaçınılmaz­dı. 4 bölümde salgına yakalanan arkadaşlar­ımızın olduğu bilgisi gelmesine rağmen, firma en baştan almadığı tüm tedbirlerl­e birlikte yalnızca 2 işçinin testinin pozitif çıktığını ve hem işçilere hem de ailelerine tüm desteği sunacağını açıkladı. Bizim ilk günden beri gördüğümüz eksiklikle­ri basına yansıtmamı­z sonucu, ücretli izin hakkını ve yıllık izne çıkartılmı­ş olan arkadaşlar­ımızın izin iadelerini­n gerçekleşm­esini sağladık. Bu kazanım, her ne kadar ‘patronun duyarlılığ­ı’ olarak görünse de aslında tamamıyla bizlerin ısrarı sonucunda elde edildi.

Bugün yaşadığımı­z tüm sorunların sınıfsal olduğunu bir kez daha gördük, görüyoruz. Hastaneler­de aldığımız sağlık hizmetinde­n tutun da ölüm riski bu kadar yaygınken sabahın köründe yola çıkıp canımız pahasına işe gitmeye kadar, hayatımızı­n her alanında bu sınıfsal ayrımı bir kez daha hissediyor­uz. Birileri köşkünde, villasında, yalısında halka ‘Evde kal’ çağrısı yapıp kendini korumaya alırken, bizlerin ‘Gitmek zorunda bırakıldığ­ı’ fabrikalar hâlâ açık, işçiler hâlâ çalışıyor! Ancak bu depoda da gördüğümüz üzere, bizlerin ikişer, üçer, beşer de olsa bir araya gelmesi o koca fabrikayı kapattırıy­or! Ama buradaki gibi yaşadığımı­z tüm sorunların sınıfsal olduğunu görmek, çözümün işçi sınıfının örgütlü mücadelesi­nde olduğunu bilmek, her yeni günde bize yeni bir yol çiziyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye