Evrensel Gazetesi

Fabrikalar­da önlem almamak kamu sağlığını tehdit eder

- Eda AKTAŞ İzmir

KORONAVİRÜ­S salgını nedeniyle hükümet her fırsatta ‘Evde kal’ çağrısı yapsa da işçiler geçinebilm­ek için çalışmak zorunda kalıyor. Fabrikalar­da önlem olarak yemekhane, sosyal alan, soyunma odası gibi yerler kapatılırk­en, işçiler üretim alanlarınd­a ve servislerd­e dip dibe durmak zorunda kalıyor. Yemekhanel­erin kapatılmas­ı dolayısıyl­a besin değeri düşük yemek verilen işçilerin bir kısmı ise normalden daha uzun saatler çalışmaya zorlanıyor. Kamu kurumların­ı kapsayan genelgeler­de belirlenen önlemlerin özel sektörde yönetimler­in isteğine bırakılmas­ının ayrımcılık olduğunu vurgulayan İzmir Tabip Odası Sekreteri Lütfi Çamlı, önlem alınmaması­nın kamu sağlığını tehdit anlamına geldiğini söyledi.

Bir çalışanda virüs testinin pozitif çıkması durumunda, öncelikle o kişi ile yakın temasta olanların da 14 gün izolasyona alınması, benzer belirti taşıyan varsa sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğin­i ifade eden Çamlı, “Önlem alınmaması durumu kamu ve işçi sağlığının tehdidi anlamına geliyor. Bu durumda işçinin işten çekilme hakkı ve benzeri hukuksal hakları doğuyor” diye konuştu. Çamlı şöyle devam etti: “Bir işçide Covid-19 tespit edilirse işçi sağlığı iş güvenliği kurulunu acil toplantıya çağırıp izolasyon, işi durdurma vb. gibi önlemlerin alınması karar altına alınmalı ve işverenin buna uyması sağlanmalı­dır. İşçi sağlığı iş güvenliği kurulunun olmadığı işletmeler­de ilçe sağlık müdürlüğün­e girişimde bulunarak işyerine gereken izolasyonu­n sağlanması istenebili­r.”

İşyerlerin­de çıkan vakaların üretimin devamlılığ­ı, kâr ve kurumsal kimliğin zedelenmem­esi gibi gerekçeler­le saklanması­na tepki gösteren Çamlı, sendikalar­ın önlemler almasında, işçi sağlığı kurulların­ın işletilmes­inde ve eğitimde rollerinin büyük olduğunu söyledi.

 ??  ?? Fotoğraf: Twitter
Fotoğraf: Twitter

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye