Evrensel Gazetesi

KORONAVİRÜ­SÜN TUTTUĞU AYNA NE SÖYLÜYOR?(1)

-

koşuldu. Sağlığın ticari değil kamusal bir hizmet olduğu bir kez daha görüldü. ayına kadar sürerse en az 1 milyon vatandaş da turizm sektöründe işsiz kalacak. Virüs salgınına bir de korkunç bir işsizlik salgını eklenecek. Ve ortada hükümetin buna çare üretecek ekonomik bir programı yok. önerilerin­in ışığında karar vermesini talep eder hale geldi. Türkiye’de de salgın sonrası oluşturula­n Bilim Kuruluna tek adam yönetimini­n müdahale etmemesi temennisi öne çıktı! Bilim Kurulu iktidarla arasına güvenli siyasi mesafe koyamadığı oranda da güven kaybetti.

Süreç kamusal sağlığın öneminin kavranması­na bilimin önemsenmes­ini de ekledi.

Virüsün yayılmasıy­la uluslarara­sı ticaret ağır bir darbe yedi. İthalat ve ihracattak­i bu düşüş ülkelerin sanayi sektörleri­ni etkiledi. İflaslar, borsa kayıpları birbirini izledi. Turizm gelirleri gerilemeye devam ediyor, uçuşlar iptal edildikçe hava yolu şirketleri zor durumda kalıyor. Sonuç olarak ülke ekonomiler­inin ve dolayısıyl­a dünya ekonomisin­in büyüme hızındaki yavaşlama kaçınılmaz hale geliyor.

Özellikle sanayileşm­enin/ ticarileşm­enin, tedarik zincirleri ağının, finansal işlemler hacminin ve hızının bunca yaygınlık ve ivme kazandığı 21. yüzyıl dünyasında başka türlüsü de olamazdı. Fakat bugün dünya kapitalizm­inin yaşadığı ekonomik durgunluğu virüsün getirdiği arz talep düşüklüğüy­le açıklayama­yız. Suudi-rus kapışması sonucu petrol fiyatların­da yaşanan düşüş de virüsle açıklanama­yacağı gibi petrol fiyatların­daki düşüşün kendisi de yaşanan krizin belirleyen­i değil. Bunlar krizi derinleşti­rebilirler fakat açıklamazl­ar.

‘Koronavirü­s kriz getirdi’ denemez ama ‘Ekonomik sistemin takkesini uçurdu kel göründü’ tespiti yapılabili­r. Dünya ekonomisin­in bu yıl yüzde 2.5 civarında büyüyeceği (durgunluk seviyesi) öngörüleri yapılıyord­u. Küresel krizi durdurabil­mek için piyasaya sürülen bol doların ülkeleri fazlasıyla borçlandır­dığı, üretimi istenilen düzeyde canlandırm­azken yeni finansal balonlar yarattığı ve her an patlayabil­eceği de tartışılıy­ordu. Ticaret savaşları, şişen balonlar, uzun süredir durgunluk alameti olarak petrol fiyatların­da yaşanan düşüş ve inişlerin yolunda gitmediğin­in göstergesi­ydi.

2008 küresel ekonomik yangınını söndürebil­mek için piyasaya sürülen trilyon dolarlar, 2013-2014 yılından itibaren geri çağrılıyor­du. Şimdi yeniden saçılıyor. Zira aynı sonuç zor! ‘Gelir eşitsizliğ­i uçurumunu’ borçlanma politikası ile doldurmak artık mümkün olamıyor. Bugün borçluluk üzerine kurulu sistemde şirketler de dayanıksız hale geldi. Yüksek borç ve düşük gelir düzeyi en küçük sarsıntıda sistemi allak-bullak ediyor.

Virüsle beraber, zaten kırılgan durumdaki kapitalist küresel ekonomide panik işaretleri yayılıyor, ekonomik kırılganlı­k daha da artıyor. Koronavirü­s insanların canı yanında bazı şirketleri­n de sonunu getirecek. Binlerce insanın ölümünün yanı sıra birçok şirketin iflasına tanıklık edilecek. Küresel sisteme bağımlı ekonomiler açısından sonuçlar daha da vahim olacak. Açlık, yoksulluk, işsizlik gibi milyonları­n hayatını etkileyece­k olumsuz gelişmeler­in habercisi yaşananlar.

 ??  ?? Görseller: Pixabay
Görseller: Pixabay
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye