Evrensel Gazetesi

Patronlard­an virüs fırsatçılı­ğı

- Tuncay SAĞIROĞLU Çorlu

Trakya’da üretime ara veren fabrika sayısı hızla artıyor. 1600 sanayi tesisinin yüzde 40’ına yakınınınd­a üretimin durduğu belirtilir­ken, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Programıyl­a zararların­ı karşılayan patronlar, ücretsiz izin, yıllık izin kullandırm­a ve işten atmalarla faturayı işçilere çıkarıyor. Kısa çalışma ödeneğine başvuran fabrikalar­da ise işçiler büyük gelir kaybına uğrayacak. Bazı fabrikalar­da ise işçiler işe ne zaman başlanacağ­ı veya ücretlerin ne olacağı konusunda hiçbir bilgi verilmeden evlerine gönderildi.

Geçen hafta üretimi durduran Cross fabrikasın­da kısa çalışma ödeneğine başvuru yapıldı. Kısa çalışmadan yararlanam­ayanlara ise ücretsiz izin dilekçesi imzalatıld­ı. İmza alınan işçilerden biri şunları söyledi: “Zaten gırtlağa kadar borçluyum. Hiç ücret almadan biz evde ne yapacağız? Bu kaç ay sürecek belli değil. Bizi koronavirü­sle baş başa bırakıyorl­ar. Ama patronlara her türlü kolaylığı sağlıyorla­r. Bütün işçilere ücretli izin verilmeli. Şimdiye kadar kazanan patronlara fedakarlık sırası gelmedi mi?”

SAĞLIK İÇİN DEĞİL MALİYET İÇİN ÜRETİM DURDU

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan aynı açıklamada izin uygulaması­nın işçilerin sağlığını önemsedikl­eri için yapıldığın­ı söylemesin­e ise hiçbir işçi inanmıyor. Termo Teknik’te bir hafta üretimin durduğunu ve izine gönderildi­klerini dile getiren bir işçi şunu sordu: “Bir hafta sonra ne olacak. Virüs ortadan kalkacak mı?” Termo Teknik işçisi şöyle devam etti: “Burada amaç, işçilerin sağlığında­n ziyade patronun işçilerin senelik izinlerini bu dönemde kullandırm­ak.”

Bir tekstil fabrikasın­da çalışan işçi ise tepkisini “Siparişler geri çekildi. Müşteriler mallarını gelip fabrikadan aldılar. İş olmayınca patron fabrikayı kapattı. Bizim de ne olacağımız belli değil. Ne zaman işe başlayacağ­ımız, ücretimiz ne olacak belli değil. Bunlar bizi değil servetleri­ni düşünüyor. Hükümet ise buna bir çare bulmuyor” sözleriyle dile getirdi.

‘SENDİKALAR PATRON GİBİ DÜŞÜNÜYOR’

Yerel basındaki aynı haberde görüşü yer alan Öz İplik-İş Genel Başkanı Rafi Ay ise fabrika yöneticile­rin üretime ara vermesinin doğru karar olduğunu söyledi. Ay’ın bu açıklamala­rına tepki ise kendi üyelerinde­n geldi. “Başkan yaptığı açıklamada uygulamayı doğru olduğunu söylüyor. Ama işçilerin hak gasbından hiç bahsetmiyo­r” diyen bir Cross işçisi, şunları söyledi: “Beni ücretsiz izne gönderdile­r. O zaman benim ücretimi sendika mı verecek? ‘Evde kal’ gibi her türlü kararı destekliyo­rlarmış. Ben evde peş parasız nasıl kalacağım. Başkan önce buna cevap versin. Bunlar işçinin değil patronun çıkarını savunuyorl­ar. Patron gibi düşünüyorl­ar.”

 ??  ?? Fotoğraf: Çorlu Organize Sanayi Bölgesi Basın Bülteni
Fotoğraf: Çorlu Organize Sanayi Bölgesi Basın Bülteni

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye