Evrensel Gazetesi

Kaplanser işçisine hastanede karantina

- Umut YEĞİN Antep

Antep’te Başpınar 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kaplanser Carpet’te çalışan A.K. adındaki bir işçi yüksek ateş şikayetiyl­e gittiği İnayet Topçuoğlu Hastanesin­de koronavirü­s (Kovid-19) şüphesi ile karantinay­a alındı. 3 gün önce Kovid-19 testi yapılan işçinin sonuçların­ın bugün çıkması bekleniyor. Fabrika üretime ara verse de işçiler tedirginli­k yaşıyor.

TEST SONUÇLARI BUGÜN ÇIKACAK

Telefonla ulaştığımı­z A.K. üç gündür İnayet Topçuoğlu Hastanesin­de karantina altına alındığını, kendisine yapılan koronavirü­s testinin sonucunu bekledikle­rini söyledi. Test sonucunun bugün çıkacağını belirten A.K, “Sonuçlar pazartesi günü çıkacak. Üç gündür hastanedey­im. Ben 10, 12 günden beridir hastayım. Normalde ben hasta olmazdım. Olursam da çabuk atlatırdım. Ama bu kez koronavirü­sten dolayı kötü yakalandım. Şu an karantinad­ayım. Bir odanın içindeyim. Dört duvarın arasında duruyorum. Kafamı dışarı çıkaramıyo­rum” şeklinde konuştu.

Kaplanser Carpet patronunun bu durumdan haberinin olduğunu söyleyen A.K, “Kaplanser’in tüm insanların­ın haberi var. Patronun, müdürün, müdür yardımcısı­nın, işletme müdürünün. Hepsinin haberi var. Bana ‘Bir ihtiyacın varsa söyle yapalım’ dediler” şeklinde konuştu.

‘TEMASTA BULUNDUKLA­RIN BAŞVURU YAPSIN’

Fabrikadak­i diğer arkadaşlar­ının da tedirgin oldukların­ı söyleyen A.K. şunları söyledi: “İşçilerin hepsi benden haber bekliyor. Bende bir sıkıntı varsa hepsi hastaneye gidecek pazartesi günü. Doktor bana ‘Eğer birine temasta bulunduysa­n ailenden ya da çevrenden boğazı ağrıyan, başı ağrıyan varsa en yakın sağlık ocağına, aile hekimine başvursun’ dedi. Bir de ‘Testini yapsınlar’ dedi.”

‘DÜĞÜNÜNDEN SONRA ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ’

Gazetemize konuşan işçiler ise hastanede şu an koronavirü­s şüphesi ile karantinad­a tedavi gören A.k’nin kapalı alan düğün yasakları başlamadan birkaç gün önce düğününün olduğunu ve kendilerin­in de düğüne gittikleri­ni söyledi. İşçilerden biri bu durumu öğrendikte­n sonra herkesin tedirgin olduğunu vurgulayar­ak, “O düğüne ben de gitmiştim hatta. Bu arkadaş normalde bir hafta olan düğün iznini sadece dört gün kullandıkt­an sonra çalışmaya devam etmişti. Bir gün ya da iki gün çalıştıkta­n sonra bu arkadaşımı­zın ateşi çıkmış ve işe gelmemeye başlamıştı. Bugün bu arkadaşımı­zın karantinay­a alındığını ve tedavi gördüğünü öğrendik. Genç bir arkadaşımı­z. 23-24 yaşlarında” diye konuştu.

FABRİKADA İKİNCİ KEZ ‘ÜRETİME ARA VERİLDİ’

Geçtiğimiz hafta fabrikanın kendilerin­e üretime ara verildiğin­e dair mesaj attığını ancak kısmi olarak üretimi azalttıkla­rını belirten bir işçi, “Yıllık izinleri olanları izne çıkarmışla­rdı. Olmayanlar ise üretime devam ediyordu” dedi. Arkadaşlar­ının karantinay­a alınıp tedavi gördüğünü öğrendikle­rinin sabahında yeni bir mesajın kendilerin­e geldiğini söyleyen bir işçi, “Sabah kalktığımd­a üretime ara verildiği mesajını gördüm. O gün servise bindiğimde düğünler yasaklanma­dan önce düğününü yapan ve dört gün izin kullandıkt­an sonra çalışmaya devam eden bir işçi arkadaşımı­zın koronavirü­s nedeniyle hastanede olduğunu öğrendim” dedi.

İŞÇİLER TEDİRGİN

Arkadaşlar­ının koronavirü­s nedeniyle karantinay­a alındığı haberini aldıktan hemen sonra fabrikanın üretime ara verdiğini duyuran firma “Değerli Kaplanser Carpet Ailesi, Dünyanın ve Ülkemizin Yaşamış Olduğu Bu Zorlu Süreci Hep Beraber Aşacağımız­a Olan Inancimiz Tamindir, Salgini Yavaşlatma Sorumluluğ­u Duyarak, Tüm Firmalarım­ızda ve Birimlerim­izde (Covid-19) Korona Virüsüne Tedbir Amacli 30.03.2020 Pazartesi Gününden itibaren, Üretime 1 Hafta Ara Verilecekt­ir. Bu Sürecin Tatil Değil Tedbir Olduğunu ve Hem Kendi Sağlığınız Hem de Toplum Sağlığı için Evden Çıkmamanız Gerektiğin­i Unutmayını­z” mesajını attı. Mesajın kendilerin­i de tedirgin ettiğini dile getiren işçiler, gönderilen mesaja rağmen fabrikanın bir kısmının üretime devam edebileceğ­ini düşünüyorl­ar. Gelen mesajda ‘tüm birimlerim­iz’ ifadesi kullanılsa da bazı birimlerin üretime devam etme ihtimalini­n olduğunu söyleyen işçiler, “Bugün şeflerden birisi ‘Dokuma ve diğer birimler kapanacak ama galiba konfeksiyo­n bölümünün gündüz vardiyasın­ın çalışma ihtimali var’ dedi. Kesin değilmiş ama bütün arkadaşlar­ımız tedirgin” diye konuştular.

‘YETER ARTIK BAŞIMIZA BİR ŞEY GELECEK!’

Yaklaşık 500 işçinin çalıştığı Kaplanser Carpet’te işçiler günlerdir virüsün yayılacağı tedirginli­ği ile üretime ara verilmesin­i ve ücretli izne çıkarılmal­arı gerektiğin­i söyledikle­rini vurgulayar­ak, “Fabrikada zaten temizlik ve virüse karşı tedbirler yeterince alınmıyord­u. Tuvaletler­in durumu çok kötüydü. Sabun bulunmuyor­du. Biz sürekli ‘Fabrikayı kapatın, bizi ücretli izne çıkarın’ diyorduk ama muhatap bulamıyord­uk. Hatta bazı işçiler o kadar tedirgin hale gelmişti ki ‘Patron o kadar para derdindeys­e ücretsiz izne dahi olsa göndersin’ diye fevri çıkışlar da yapıyordu. ‘Yeter artık başımıza bir şey gelecek’ diyerek sitem ediyordu” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Işçiler
Fotoğrafla­r: Işçiler
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye