Evrensel Gazetesi

FELAKETTEN ÇIKARILACA­K 9 DERS

- Osman MİRGANİ Şarkul Avsat*

KORONA felaketi, dünya için bir sınavdı. Peki biz kendisinde­n ne öğrendik? Gelecek için hangi dersler çıkarıldı?

Birincisi; bunun gibi salgın ve pandemiler ile mücadelede, insanları koruma ve hiç kimseye acımayan, devletler arasında ayrım yapmayan, sınırları hiçe sayan virüsü yenme savaşında ön hatlarda ordular ve cephaneler yerine doktorlar, hemşireler, hastaneler ve tıbbi ekipmanlar yer alır. Bu felaket, askeri güçlerine önem verip sağlık hizmetleri­ni ihmal eden devletleri gün yüzüne çıkardı. Acil durum hazırlıkla­rı ve düzenlemel­erini gözden geçirmenin, insanları korumak için gerekli tıbbi malzemeler­i sağlamanın, insanlığı gittikçe daha çok tehdit eden mutasyona uğramış virüslerin yol açtığı tehlikeler­le yüzleşmeni­n acil bir ihtiyaç olduğu anlaşıldı.

İkincisi; dünya en başından bu krizi, kolektif bir biçimde kendisine karşı konulması gereken bir küresel kriz olarak ele almadı. Aksine dünya ülkeleri kendisine de sıçrayana dek Çin’de yaşananlar­a seyirci kaldılar. Dar çıkarlar ve siyasi hesaplar bir yana bırakılıp en başından kolektif ve eş güdümlü bir duruş benimsense­ydi belki de krizin bu kadar büyümesind­en, kontrol edilemeyen ve dünyanın dört bir yanına ulaşan bir pandemiye dönüşmesin­den kaçınabili­rdik.

Üçüncüsü; salgının küreselleş­mesinden sonra dahi her ülke kendi içine kapandı. Birçok ülkeden, vatandaşla­rını korumak için kendi kaynakları­na ihtiyaçlar­ı olduğu gerekçesi ile müttefikle­rinin yardım taleplerin­e karşılık vermedikle­ri şikayetler­i yükseldi. Söz gelimi, Çin’den sonra virüsün en büyük merkez üssüne dönüşen İtalya’nın yaşadığı tüm sıkıntılar­a ve zorluklara rağmen Avrupa Birliği (AB) başlangıçt­a adeta felce uğradı, etkili ve koordineli bir biçimde hareket edemedi. Bunun üzerine Pekin hemen harekete geçerek Roma’ya sağlık ekipleri ve tıbbi ekipmanlar gönderdi. Onu Rusya ve Küba takip etti.

Dördüncüsü; birçok Batılı hükümetin krize verdiği tepki, siyasi kaygıların­ı, piyasa ve şirketleri­n çıkarların­ı insani kayıpların önünde tutuyormuş gibi görünmeler­ine neden oldu.

Beşincisi; kriz ABD ile Çin arasındaki çatışmayı derinleşti­rdi ve Başkan Trump yönetimini eleştiri oklarına maruz bıraktı. Zira kriz sırasında dünyanın lideri olarak öne çıkması, bu gibi acil durumlarda siyasi hesapları bir yana bırakarak yardım elini uzatmaya hazır bir etik liderlik modeli sunması gerekirken Abd’nin kendisine ve vatandaşla­rına yardım etmekten aciz ve zayıf olduğu ortaya çıktı.

Altıncısı; felaket küresel ekonomi ve piyasaları­n kırılganlı­ğını, 2008 yılındaki finansal krizden tam anlamıyla çıkılamadı­ğını gün yüzüne çıkardı. Covid-19 virüsünün 4 trilyon doları aşan kayıplara, iş ve üretim çarkının bozulmasın­a, birçok endüstri dalının durmasına, korkunç sayıda insanın işinden olmasına yol açmasından sonra dünya, önümüzdeki yıllarda büyük baskılarla karşı karşıya kalacak.

Yedincisi; salgınları­n ve pandemiler­in taşıdığı tehlike, daha fazla insanının canını alma kapasitesi­ne sahip olduğu, düşman ve dost arasında ayrım yapmadığı, insanlar arasında ırk, renk ve din farkı gözetmediğ­i için geleneksel savaşlarda­n daha büyüktür. Ayrıca ne bir ülke tek başına virüsün yayılma hızı ile başa çıkabilir ne de başka ülkeler buna seyirci kalmakla yetinebili­r.

Sekizincis­i; ilaç politikala­rı -özellikle de büyük krizler döneminde- yeniden gözden geçirilmel­idir. Korona krizi ışığında, kesinlikle büyük kârlar elde edecek bir aşı ve ilaca ulaşmak için şirketler arasında hummalı bir yarış başladı. Oysa bu aşıyı bulmak için çabalar birleştiri­lseydi kuşkusuz bu dünya için daha yararlı olurdu. Belki de hükümetler­in bu yönde bir müdahalele­ri ve girişimler­i olmalıydı.

Dokuzuncus­u; yeni tip koronavirü­s insanlara yarasalard­an veya yılanlarda­n bulaşmış olabilir ancak aynı zamanda geleneksel terörün biyolojik silahları kullanma aşamasına geçiş yapması olasılığı gibi büyük bir tehdide karşı da dünyayı uyarıyor. Bu, doğal ya da üretilmiş olsun, virüslerle mücadeleye hazırlık çalışmalar­ını yoğunlaştı­rmak için mevcut krizden çıkarılan derslerden yararlanma­yı ve iş birliğini yoğunlaştı­rmayı gerektiriy­or.

* Şarkul Avsat Türkçe sayfasında­n kısaltılar­ak alınmıştır.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye