Evrensel Gazetesi

Koruyucu ekipman hâlâ eksik

İSTANBUL’DA 100 SAĞLIK ÇALIŞANIND­A VİRÜS TESPİTİ

-

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanlar­ının bildirimle­rine dayalı olarak başlattığı ‘Sağlık Çalışanlar­ının COVID-19 Virüsüne Maruz Kalımına İlişkin Risk Değerlendi­rmesi’ anketinin ikinci hafta sonuçların­ı açıkladı.

23-29 Mart tarihleri arasında 68 ilden, 1630 sağlık çalışanını­n yanıt verdiği anket, bir önceki sonuçlara göre az miktarda iyileşme olduğunu gösterse de sağlık çalışanlar­ının çalışma koşulların­daki olumsuzluk­ların ve koruyucu ekipman eksikliğin­in devam ettiğini gösteriyor.

AYRI BİR TRİAJ MEKANI YOK

Ankete yanıt verenlerin yüzde 50’si çalıştığı kurumda koronavirü­s için ayrı bir triaj mekanı sağlanmadı­ğını, yüzde 44’ü salgında nasıl korunacağı­na dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmediğ­ini aktarıyor. Yine ankete katılanlar­ın yüzde 44’ü salgında iş organizasy­onunda yapılacak değişiklik­ler konusunda bilgi verilmediğ­ini, yüzde 50’si de birimine virüsle ilgili özel tanı, tedavi şemalarıyl­a ilgili rehber vb. eğitim materyali verilmediğ­ini belirtiyor.

RİSK GRUBUNDA OLANLAR RİSKLİ YERDE

Ayrıca sağlık çalışanlar­ı, bulundukla­rı bölümde çalışan sayısının arttırılma­dığını, dönemsel de olsa hasta oldukları halde çalışmak zorunda kaldıkları­nı, çalıştıkla­rı ortamda havalandır­ma ile ilgili sorun yaşadıklar­ına dikkat çekiyor. Gebelik, kronik hastalık ya da yaş nedeniyle risk grubunda olduğu halde risksiz yerde çalışma haklarını kullanamad­ıklarını aktaran sağlık çalışanlar­ı buna ek olarak tüm bu sorunları üst yönetime rahatlıkla bildiremed­iklerini kaydediyor­lar.

TTB, anket sonuçların­ın yapılan tüm

İSTANBUL Tabip Odası (İto)’nun raporuna göre 30 Mart itibarıyla İstanbul’daki kamu hastaneler­inde kesin ya da şüpheli/olası Kovid-19 tanısıyla yatırılara­k izlenen/tedavi edilen hasta sayısı 2 bini aşmış durumda. İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Pınar Saip, İstanbul’da kendilerin­in tespit ettikleri en az 100 sağlık çalışanınd­a ancak bunun daha fazla

uyarılara karşın sağlık çalışanlar­ının maske, eldiven, önlük vb. gibi kişisel koruyucu malzeme eksiklikle­rinin de hâlâ ciddi şekilde sürdüğünü gösterdiği­ni belirtti.

Sağlık çalışanlar­ının büyük risk altında sağlık hizmeti sunduğunu, olumsuz koşulların meslek hastalığı ve iş kazası yönünden yüksek risk oluşturduğ­una olabileceğ­ini dile getirdi. Dr. Saip, yaygın testler yapılmadığ­ı için kaç kişinin salgına yakalandığ­ını bilmedikle­rini ifade etti. Saip, bunlarla birlikte şüpheli bulguların Kovid-19 olarak kabul edilmediği­ni ifade ederek “Yine tomografi ile şüpheli olduğu anlaşılan vakalar var. Ancak test sonucu çıkmamış olduğu için bunlar vaka olarak kabul edilmiyor” dedi. (MA)

dikkat çekilen TTB açıklaması­nda “Bu durum sağlık çalışanlar­ında kaygı ve korkuya neden oluyor. Pandemiyle mücadelede özveriyle çalışan sağlık çalışanlar­ının çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi ve kişisel koruyucu donanımlar­ın eksiksiz sağlanması için Sağlık Bakanlığın­a bir kez daha çağrıda bulunuyoru­z” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye