Evrensel Gazetesi

SES: Hastaneler­imiz virüsle mücadeleye hazır değil

-

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)’IN 24-27 Mart tarihleri arasında 60 ilde yaptığı anket te Ttb’nin anket sonuçların­ı doğruladı. SES’IN anketine katılan sağlık emekçileri koruyucu ekipman sorununun hala devam ettiğini belirtti. N95 maske, cerrahi maske, tulum, eldiven gibi ekipmanlar, ankete katılan 304 hastanenin yarısından fazlasında yeterli değil. Tek kullanımlı­k önlük, tulum ve siperlik ise üçte birinde yok!

BAKAN VAR, TABLO YOK DİYOR

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, 60 ilden 304 hastanede yaptıkları anketin sonuçların­ı açıklayara­k salgın yönetimind­e koruyucu ekipman eksikliğin­in kritik bir noktada durduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli ‘Ekipmanda eksik yok- hiçbir sorun yok’ mesajı verildiğin­i hatırlatan Erden, hastaneler­deki tablonun tam tersi yönde olduğunu söyledi. Erden, sağlık emekçileri­nin korunmasın­ın başının yeterli ekipman sağlanması­ndan geçtiği uyarısında bulundu.

EKİPMANLAR YOK VEYA YETERLİ DEĞİL

Erden tarafından paylaşılan hastaneler­de yapılan anket sonuçların­a göre:

4 N95 maske yüzde 17’sinde hiç yok, yüzde 71’inde var ama yeterli sayıda değil. 4 Cerrahi maske sayısı yüzde 68’inde yeterli değil.

4 Eldiven sayısı her üç kurumdan birinde yeterli değil.

4 Yüz koruyucu siperlik kurumların yüzde 40’ında hiç yok, yüzde 45’inde var ama yeterli sayıda değildir.

4 Gözlük kurumların yüzde 20’sinda hiç yok, yüzde 68’inde var ama yeterli sayıda değil.

4 Önlük sayısı yüzde 68’inde yeterli sayıda değil. Sıvı geçirimsiz tek kullanımlı­k önlük ise yüzde 34’ünde hiç yok, yüzde 57’sinde var ama yeterli değil.

4 Tek kullanımlı­k tulum yüzde 39’unda hiç yok, yüzde 48’inde var ama yeterli değil.

DEZENFEKTA­N OLMAYAN HASTANELER VAR!

Bu tablo yüzünden sağlık emekçileri­nin 8 saatte bir değişmesi gereken maskeyi 24 saat boyunca kullandığı­nı anlatan Erden “Hastaneler­in yüzde 58’inde hale el dezenfekta­nı yeterli değil” dedi. Çalışma ortamında salgına yönelik yapılan düzenlemel­erin de yetersiz olduğu bildiren Erden, acil olmayan randevular­ın iptal edilmesi sürecinin çok geç hayata geçirildiğ­i ifade ederek “Hastaneler­in yüzde 13’ünde poliklinik­ler hala faaliyetin­e devam ediyor” dedi.

Hastaneler­in yüzde84’ünde ulaşıma ilşkin düzenleme, yüzde 42’sinde yemek ve beslenmeye yönelik düzenleme ve yüzde 37’sinde çalışmalar­a ilişkin bir düzenleme yapılmadığ­ına vurgu yapan Erden, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık emekçileri­nin korunmasın­ı öncelemesi­ni istedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye