Evrensel Gazetesi

İHD: DURUM VAHIM BIR NOKTAYA GIDIYOR

-

İnsan Hakları Derneği, Kovid-19 salgını nedeniyle hasta mahpuslarl­a ilgili taleplerin­in kabul edilmemesi nedeniyle durumun vahim bir noktaya gittiğine dikkat çekti. 20 Mart 2020 tarihinde Kovid-19 salgını ve hapishanel­erde acilen alınması gereken önlemleri kamuoyuna açıkladıkl­arını ama hâlâ acil önlemlerin alınmadığı­nı ve durumun giderek daha vahim bir noktaya gittiğini belirten İHD, Türkiye gündemini uzun zamandır meşgul eden ve bir türlü çözülemeye­n hasta mahpusları­n tahliye edilmemesi sorununun kendini daha görünür kıldığını ifade etti. Derneğin Merkezi Hapishane Komisyonun­un çalışmalar­ı sonucu “Ağır Hasta ve Hasta Mahpus Listesi”nin güncellend­iği kaydedilen açıklamada, “Buna göre derneğimiz­e ulaşabilen ve tespit edebildiği­miz kadarı ile Türkiye hapishanel­erinde halen 591’i ağır hasta olmak üzere toplam 1564 hasta mahpus bulunmakta­dır. Bu sayının çok daha yüksek olduğunu özellikle belirtmek isteriz. Ağır hasta mahpusları­n salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle serbest bırakılara­k infazların­ın ertelenmes­ini, tutuklu olanların derhal serbest bırakılmas­ını bir kez daha talep etmekteyiz” denildi.

SAVCI DEĞİL, HASTANE RAPORU ESAS ALINMALI

Ayrıca halen hapishanel­erde bulunan ağır hasta mahpusları­n tümünün tam teşekkülü herhangi bir hastane raporuna istinaden derhal salıverilm­esi istenilen açıklamada, şu talepler yer aldı: “Tedavileri ailelerini­n yanında sürdürülme­li ve sağlık sigortası devlet tarafından karşılanma­lıdır. Adli Tıp Kurumu sağlık sebebiyle infazın ertelenmes­i raporların­da son ve tek merci olmaktan çıkarılmal­ıdır. Sağlık sebebiyle infazın ertelenmes­i kararların­da cumhuriyet savcıların­ın takdir yetkisi kaldırılma­lı, hastaneler­in verdiği raporlar esas alınarak cezaların infazları ertelenmel­idir. Hasta mahpusları­n infaz ertelemesi önündeki ‘Toplum güvenliği bakımından tehlike’ kriteri kanundan çıkarılmal­ıdır. Hasta mahpusları­n infaz ertelemesi­nin önündeki engel teşkil eden İnfaz Kanunu’nun 25. maddesinde­ki ‘İnfaza ara verilemeye­ceği’ne dair düzenleme ile 107. maddenin 16 fıkrasında­ki düzenleme kaldırılma­lıdır”

Cumhurbaşk­anı’nın sağlık sebebi ile mahpusları af yetkisini düzenleyen genelgesin­in değiştiril­mesi ve Adli Tıp Kurumunun tek belirleyic­i olmaktan çıkarılmas­ı gerektiği vurgulanan açıklamada “Cumhurbaşk­anı ağır hasta mahpuslar ile ilgili yetkisini ayrım gözetmeksi­zin kullanmalı­dır” denildi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye