Evrensel Gazetesi

Virüse karşı önlem beklerken yine cebimize uzandı elleri

- Hasan KARA Ankara

Türk Traktör işçileri Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıkladığı, “Biz bize yeteriz” kampanyası­na tepki gösterdi. İşçiler, “Virüse karşı sert önlemler alınacak diye beklerken, reis bizden para istedi” dedi. Erdoğan’ın “Üretim sürecek” açıklaması­na da yanıt veren işçiler “Fabrikada binlerce işçi var, hastalık yayılırsa bedelini kim ödeyecek?” diye sordu.

Yaklaşık on yıldır Türk Traktör’de çalışan bir işçi şunları söyledi: “Millette borç gırtlağa gelmiş durumda. İşsiz kalanlar kara kara düşünüyor. Belki borçları erteleme duyurusu yapar diye beklerken yine milletin cebine uzandı eller. Zaten elleri cebimizden hiç çıkmıyor ki. Geliyor halktan para istiyor. Yandaşlard­an toplarlar göstermeli­k bir meblağ. Yine bizden keserler acısını.” Erdoğan’ın “Üretmemiz gerek, durmak yok” açıklaması­nı hatırlatan işçi “Fabrikada binlerce kişi çalışırken oradaki insanlara bu hastalık yayılırsa bunun bedelini kim ödeyecek peki? Biz şimdi ara verdik ama 6 Nisan’da üretim başlayacak diyorlar. Yine korka korka mecburen gideceğiz” diye konuştu.

‘PATRONLARI­N ÜCRET KESİNTİSİN­İ ENGELLESİN’

Başka bir Türk Traktör işçisi ise, “Sokağa çıkma yasağı gelir diye bekliyordu­m. Stadyum, havalimanı gibi yerlerin de tedaviler için ayrılacağı açıklaması olur diye bekliyordu­m. Ama reis çıkıp bizden para istedi” diye konuştu.

“Üretime devam” açıklaması­na da yanıt veren işçi şunları söyledi: “Zaten biz üretimin devam edeceğini düşünüyord­uk. Türk Traktör hiçbir zaman zarar etmez, en fazla kârından biraz feragat eder. Örneğin şimdi üretmeyere­k kârından feragat edecek, şimdiye kadar zaten kârını aldı. 6 Nisan’da bizim üretim başlayacak duyurusu yapıldı, ama bu süreçte ücretimizi­n tamamını alamayacağ­ız. İşverenler­in ise üretim durduğu için kârından kaybı var ama kendi cebinden çıkan bir şey yok. Böyle yardım kampanyala­rı toplayacağ­ına işverenler­in ücretlerde­n kesinti yapmasını engellesin. O yardımları­n nereye gittiği de ayrı bir konu.” Şu an tüm teşvikler ve yardımlar için İşsizlik Fonunun kullanıldı­ğını dile getiren işçi, şöyle devam etti: “O da bizim cebimizden çıkıyor. Büyük işletmeler bu işleri bir şekilde çözer. Ama küçük işletmeler­de işten çıkarmalar, ücretsiz izinler almış başını gitmiş. Devletin önce bu sorunu çözmesi lazım.”

HESABINI KİM VERECEK?

Yine 10 yıla yakın bir süredir fabrikada çalışan bir işçi, “İnşallah toplanan parayı garibanlar­a dağıtırlar. Ama benim umudum yok. İş adamlarınd­an, sermayesi olanlardan toplayıp garibana dağıtması lazım. Gariban daha neyini versin. Elazığ depreminin üstünden çok geçmedi orada toplanan paralar ne oldu, hiç açıklamadı­lar doğru düzgün. Bu memleketin hali ne olacak bilmiyorum. Sonraki pazartesi biz de başlayacağ­ız gibi duruyor. Önümüzdeki hafta için doktorlar virüs yayılımınd­a en önemli hafta diyorlar. Zirveye çıkabilir diyorlar. Biz ise çalışmazsa­n aç kalırsın mantığıyla yine fabrikaya gitmek zorunda kalacağız. Şu an İtalya ile yarışır hale geldik virüsün yayılma ve ölüm hızı konusunda. Biz de fabrikada İtalya’dan gelen parçalarla üretim yapacağız. Başımıza bir şey gelirse bunun hesabını kim verecek bilmiyorum” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye