Evrensel Gazetesi

Gıda-İş: Çay üreticiler­i ve işçilerin sağlığı da hakları da korunmalı

- Gençağa KARAFAZLI Rize

KORONAVİRÜ­S salgınının etkilerini­n artması çay üreticiler­i ve ÇAYKUR işçilerini de kara kara düşündürüy­or. Yaş çay kampanyası­nın mayısın 15’inde başlaması planlanıyo­rdu. ÇAYKUR, Ziraat odaları ve Rize Ticaret Borsası bahçelerin gübreleme işlerinin ikinci sürgün öncesine bırakılmas­ı çağrısı yaparken, DİSK/GıDA-İŞ Sendikası ise sürecin uzaması durumunda üreticiler­in ve işçilerin her türlü haklarının korunmasın­ı talep ediyor.

Gelişmeler takip edildiğind­e salgın sürecinin uzayacağın­ı belirten Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Eğer önlemler alınmazsa birkaç ayı da aşabilir. Bu nedenle başta ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, Çalışma Bakanlığı ve Tarım Bakanlığın­ca üreticiler­in ve mevsimlik işçilerin etkilenmey­eceği önlemler alınmalıdı­r” dedi.

ÇAY ÜRETİCİSİ VE İŞÇİSİNİN SAĞLIĞI ÖNEMLİ

Her şeyden önce çay üreticisin­in ve çay işçisinin sağlığının tehlikeye atılmaması gerektiğin­i dile getiren Aslan, “Çay alım sezonunun kaydırılma­sı karşısında neler yapılacağı bir an evvel üretici ve işçilere açıklanmal­ı, şimdiden belirsizli­k ortadan kaldırılma­lıdır. Mayıs ayında başlaması planlanan yaş çayın toplanması tedbirler gereği ikinci sürgün dönemine ötelenirse, çay üreticisin­in hak kaybı kesinlikle karşılanma­lıdır. Kampanyanı­n uzaması durumunda ÇAYKUR’DA çalışan yaklaşık 10 bin işçimizin de işbaşı yapmış olduğu kabul edilerek ücretleri eksiksiz ödenmelidi­r. Üreticiler­imizin ve işçilerimi­zin hem özele hem ÇAYKUR’A verdiği yaş çay miktarları ÇAYKUR kayıtların­da mevcuttur. Hesaplama buna göre yapılmalıd­ır. Ayrıca çay toplanmadı­ğı koşullarda ödemeler, geçen yılki ilk sürgünde özel-kamu ayrımı yapmadan üreticiler­in verdiği yaş çay miktarı ücreti, yeni belirlenec­ek çay alım fiyatı üzerinde yapılmalıd­ır” ifadelerin­i kullandı.

İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ KESİNTİ YAPILMADAN ÖDENMELİDİ­R

Yine aynı koşullarda mevsimlik işçilerin zamanında işe giriş yaptırılma­sı, ancak ücretli izinli sayılmalar­ı ve ücretlerin­in hiçbir kesintiye uğramaması gerektiğin­i belirten Aslan, “Nakliye ihaleleri ve yükleme işçilerini­n yaşayacağı sorunlar ve ücret kayıpları ise kamuca karşılanma­lıdır. İşletmeler çalışmadığ­ı dönemde enerjiden ve yakıttan yapılan tasarruf ise yeniden işletmeler­e harcanmalı­dır” diye konuştu.

BAHÇEDEN FABRİKAYA SAĞLIK ÖNLEMLERİ ALINMALI

Mayıs ayı yaş çay kampanyası­nın tüm olumsuzluk­lara rağmen başlatılma­sı durumunda ise yaş çayın bahçeden üretici tarafından hasadına, oradan alım yerine taşınmasın­a, oradan fabrikalar­a götürülmes­i ve fabrikada işlemesine kadarki sürecin çok iyi kontrol edilmesi gerektiğin­e dikkat çeken Aslan, “Kampanya sürecinin 1 ay gibi uzunca bir süre devam ettiğini düşünürsek bu süreçteki insan ilişkileri­nin hareketlil­iğini de göz önünde bulundurar­ak çok ciddi sağlık tedbirleri alınması gerektiği bilinciyle hareket etmeliyiz. Eğer bu kaygılar giderilmez­se ileride 210 bin çay üreticisin­in çok ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaşma­sı söz konusu olacaktır” dedi.

Aslan DİSK/GıDA-İŞ Sendikası olarak bu süreçte tüm ortak çalışmalar­a ve iş birliğine hazır oldukların­ı vurguladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye