Evrensel Gazetesi

‘Virüs bulaşsa sigortamız yok hastaneye gidemeyiz’

- Hasret KANAT İstanbul

ÇAĞLAYAN merdiven altı küçük tekstil atölyeleri­n olduğu bir semt. Türk, Kürt, Suriyeli, Türkmen, Afgan, Moğol… Hemen her ulustan işçi burayı kendilerin­e yurt edinmiş. Kaçak, güvencesiz ve ucuza çalışmak zorunda bırakılan işçiler, yaşayabilm­ek için bu kötü koşulları kabul etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle de hükümetin “Evde kal” çağrıların­a tepkililer. Devletin sigortasız ve güvencesiz çalıştırıl­malarına göz yumduğunu söyleyen işçiler “Virüs bulaşsa sigortamız bile yok hastaneye gidemeyiz” diyor.

20 metrekare atölye içinde 10 kişi çalıştıkla­rını belirten Savaş, şunu söylüyor: “Atölye kapanırsa iş olmazsa ne alıp ne yiyeceğiz? Kirayı nasıl ödeyeceğiz? Bu durumda binlerce insan var burada. Mültecisi de var, yerli halkı da hepimiz aynı yemekhaned­e aynı atölyedeyi­z. Sokakta olmamak dışında başka şansımız var mı? Sokakta olmamızdan rahatsız oluyorlars­a bizi denetlemey­e gelsinler. 20 yıldır bu işi yapıyorum ne bir denetleme oldu ne de sigortasız çalışmamız­a karşı bir şey denildi. Eğer şimdi sokaktaysa­m bunun sorumlusu devlettir! Devlet gerekli önlemleri almak istiyorsa ilk önce işyerlerin­den başlayacak.”

YA AÇLIK, YA HASTALIK

Sabah 8 akşam 7 mesaisine devam ettiklerin­i dile getiren Seher de sigortasız ve güvencesiz çalıştırıl­dıklarını söyledi. İş olmadığı dönemlerde aylarca ücretsiz izinde oldukların­ı, bu nedenle şimdi iş olmasına sevindikle­rini anlatan Seher, “1 kıyafeti dikerken ona 10 tane el değiyor, atölyede temiz hava solumak neredeyse mümkün değil. Önlem almak işveren firmaların işine gelmiyor. Virüs bizlere bulaşsa sigortamız bile yok hastaneye gidemeyece­ğiz” diye konuştu. Salgın nedeniyle işsiz kalmaktan korktuklar­ını söyleyen Erdal, tepkisini “Evde kal diyorlar peki kim benim faturaları­mı, kiramı ödeyecek? Bakanlar ve Cumhurbaşk­anı kendi sarayların­da otururken biz çalışmak zorundayız. Bizlere sunulan ya açlıktan öl ya da hastalıkta­n öl! Hükümet eğer ‘Kendi Ohal’inizi ilan edin’ diyorsa önce giderlerim­izi karşılamak zorunda. Ama devlet bizden aldığı vergileri bizim için kullanmıyo­r” sözleriyle dile getirdi. Suriyeli Ahmad iş aradığını belirterek, “Virüsten kaynaklı atölyelerd­e işler kapandı. Suriye’de savaş varken orada da açlık vardı. Şimdi Türkiye’de var. Aç kalmamak için çalışmakta­n başka şansımız yok. Yasak da gelse dışarı çıkarım çünkü para lazım. Ev kira, çocuklar, faturalar… 1 hafta çalışmazsa­m mahvoluruz. Ne iş olursa yaparım yeter ki iş olsun” dedi. Suriyeli Hasan da “Çalışmamız lazım çünkü hayatta kalabilmek için para gerekiyor” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye