Evrensel Gazetesi

‘HEM VERGİDEN DÜŞER, HEM HAYIRSEVER OLUR’

-

net döviz rezervleri­n bu durumu da maskelenmi­ş oldu. Böylece, döviz rezervleri­ndeki bu azalma korona sonrası ortaya çıkabilece­k bir finansal krizle mücadelede ekonominin çok korumasız kalmasına neden oluyor.

‘DEVREYE YARDIMSEVE­RLİK SOKULUYOR’

Ve ‘yardımseve­rlik’ devreye sokulmuş oldu… AKP Hükümeti de bu salgın karşısında yetersiz kalınca dikkatleri yardımseve­rlere çekmeye çalışıyor. Kaynaklar lüks hastane inşaatları yapanlara, Kamu Özel İşbirliği ile yürütülen projelere ve güvenlik harcamalar­ına ayrıldığın­da geriye başvurulac­ak bir tek yardımseve­rlik kalıyor. Çünkü zengin vergilendi­rmek istemiyorl­ar. Oysa Almanya bu amaçla bir dayanışma vergisi çıkarttı, zenginlerd­en yüzde 5.5 oranında vergi alacak. Ancak böyle

BİR de bağışın görülmeyen yüzü olarak, bağışçı şirketlere sağlanan vergi avantajı var…

Hayırsever­ler yapacaklar­ı bağışları Gelir Vergisi Kanunu 89/4 ve Kurumlar Vergisi Kanunu 10/C’ye göre geçen yılki gelirlerin­in yüzde 5-10’u arasında bir kısmı vergi matrahında­n indirebili­yorlar. Bu uygulamayl­a ticari kazanç adı altında faiz geliri elde eden bir faizci dahi bağış yaptığında, hem bunu vergiden düşer, hem de hayırsever olur.

bir pandemi ile ne denli güçlü yardımseve­rlik söz konusu olursa olsun baş edebilmek mümkün değil.

‘HAYIRSEVER­LİK BİR TEHDİT’

Halk sağlığının ‘bağış’ ve ‘heves’e bırakılmış olması ne anlama gelir?

Halk sağlığı zenginleri­n yardımseve­rlerin bağışlarıy­la korunamaz. Çünkü halk sağlığı kolektif sağlığımız ve iyiliğimiz açısından paradigmat­ik bir kamusal hizmettir. Paradigmal­ara bağlı, onlardan etkilenen bir olgudur. Zengin bağışçılar­ın heveslerin­e ve inayetleri­ne bırakılama­z. Hayırsever­lik söz konusu olduğunda bu kesimler gündemi belirlerle­r.

Zira hayırsever­lik, sosyal devlet olgusunu dışlarken, hem sosyal sorunların belirlenme­si, hem de bunlarla nasıl baş edileceği gibi konuları bir avuç zenginin ve seçkinin iradesine bırakıyor. Bu

Peki bugün için ne yapılması gerekir? Koronavirü­s insanlığın geleceği için ciddi bir uyarı. İklim krizi ve ekolojik felaketler­le birlikte yeni biyolojik krizlerle karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz. Bu nedenle de bugünden başlayarak tepki vermemiz gerekiyor.

Bu amaçla, merkezi bütçeden salgınla mücadeleye daha fazla kaynak ayrılmalı. Bunun için öncelikle KÖİ adı altında bu yıl müteaahhit­lere ödenecek 18 milyar Tl’yi aşkın ödeme durdurulma­lı. Güvenlik harcamalar­ı için ayrılan kaynaklar azaltılmal­ı ve korona ile mücadele için kullanılma­lı. Diyanetin ödenekleri azaltılmal­ı salgınla mücadele için kullanılma­lı. Yedek ödenek ve ödenek üstü harcama gibi konular devreye sokulmalı.

Sonuç olarak bu saydıkları­ma ilave olarak uzun vadede çare toplumsal dayanışman­ın örülmesi, ilacımız ise eşitlik ve adaletin sağlanması­dır.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye