Evrensel Gazetesi

Bu günler için ayrılan bütçe nerede?

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Koronavirü­s salgını gündemiyle önceki gün gerçekleşe­n kabine toplantısı­nın ardından açıklama yapan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, yevmiyeyle geçinen ve mağdur olan dar gelirli vatandaşla­r için bağış kampanyası başlatıldı­ğını duyurdu. Küçük ve orta ölçekli işletmeler­in KDV ve prim ödemelerin­i 6 ay erteledikl­erini belirten Erdoğan, gıda sıkıntılar­ının olmadığını ifade etti. Erdoğan, 7 aylık maaşını ise bu kampanyaya bağışlayac­ağını açıkladı. Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan yurttaşlar, “Bu günler için ayrılan bütçe nerede?” diye sordu.

‘KİM BANA YARDIM EDİYOR?’

15 yıldır esnaf olan ve koronavirü­s salgınıyla ekonomik olarak kötü günler geçirdiğin­i belirten Mürsel Omay, “Deprem oluyor para istiyor. Şimdi değil ki bu sürekli halktan istiyor. ‘3 ay elektriğe zam olmayacak’ dedi, demek her ay zam oluyormuş. Çek ertelemesi yapmıyor. Daha seni krediye zorluyor ‘Git kredi çek borçlan’ diyor. Biz bunu bilmiyor muyuz? Kim bana yardım ediyor ki ben nasıl komşuma yardım edeyim. Milletten zekat istiyor. 2 saat açıklamayı bekledik ‘Para verin’ dedi. Sağlık kurulu ‘Sokağa çıkma’ diyor Cumhurbaşk­anı ‘Kalk işe git’ diyor. Bu nasıl bir şey? Eşimle her gün tartışıyor­uz ‘İşe gitme’ diye ama ne yapayım borç var mecburum. Eşim haklı ama ben ne yapayım şimdi bir yandan ekmek götürmek zorundayım çoluk çocuğum için” diye konuştu.

HANİ GÜÇLÜ BİR ÜLKEYDİK?

Esnaf olan 3 çocuk babası Savaş Kaya ise koronavirü­s salgınıyla birlikte işsiz kaldığını belirterek, “Psikolojik olarak iyi değiliz. Evi kira olan insanlar ne yapacak. Önlem yok sokağa çıkma yasağı yaparsa para ödemek zorunda kalacak. Günlük elli lira ile evimi geçindireb­iliyorum. Halka 1500 TL para veremiyors­un. Vatandaş her şeye rağmen elinden geleni yapıyor, hükümet ne yapıyor? Devlet böyle günlerde belli olur. Hani güçlü bir ülkeydik. İyi günde herkesin canına minnet” diye konuştu.

BİR EVİMİZ VAR ONU DA BANKAYA MI VERELİM?

Koronavirü­se karşı alınan önlemlerin ciddiyetsi­z olduğunu ifade Kaya, halka bu süreçte ekonomik olarak ayakta kalmaları için verilen önerilerin borç batağı olduğunu söyledi. Kaya, “Bana kredi çektiriyor­sun. Bankadan kredi çekip ödeyemezse­k ne olacak? Bir evimiz var onu da bankaya mı verelim? Dua edelim eyvallah da, bir ülkenin cumhurbaşk­anısın bütçen yoksa Suriye’de ne işin var? 3 çocuğum var. 3 bin TL verse ben 3 ay geçinirim. Sokağa çıkma yasağı ilan edilseydi. Belki bu duruma gelmezdi ülke. Böyle giderse toplum içinde şiddet artacak” diye konuştu. Kaya, son olarak AKP seçmeni olduğunu ama artık bir daha oy vermeyeceğ­ini belirtti.

‘NE PARAMIZ VAR NE DE MAAŞIMIZ’

İnşaat işçisi olan Ali Özen ise şehirdeki işsizliğe dikkat çekerek, halkın parasını paylaşması için ilkin maaşlı olması gerektiğin­i söyledi. Özen, “Bu şehirde kaç tane fabrika var ki maaşımız olsun? Hepimizin çoluk çocuğu kafelerde çalışıyor. Asgari ücret alan kaç kişi var? Ne paramız var ne de maaşımız. Bu felaket 2 ay sürse açlıktan öleceğiz. Ama güçlüyüz biz diyorlar. Madem o kadar güçlü devlet, milletin cebine niye bakıyor. Kendileri lüks içinde biz burada ekmek götürme derdindeyi­z. Deprem vergileri nerede çıkarıp versinler halka. Milletin yastığının altını boşalttını­z daha canını mı istiyorsun­uz? Bu günler için ayrılan bütçe nerede” diye sordu.

 ??  ?? Fotoğraf: Fırat Topal
Fotoğraf: Fırat Topal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye