Evrensel Gazetesi

Fabrika önünde eylem başlatınca işe geri alınacağı söylendi

- Umut YEĞİN Antep

ANTEP’TE Merinos Halı fabrikasın­da işçi olarak çalışan Mehmet Boztepe, fabrikanın koronavirü­s salgınına karşı aldığı “tedbirler”i eleştirmes­i nedeniyle işten atıldı. İşçi fabrika önünde oturma eylemi başlattı. Bunun üzerine fabrika yönetimi işçiyi işe geri alacakları­nı söyledi.

Türkiye’nin en tanınmış firmaların­dan Merinos Halı fabrikasın­da yaklaşık 3 bin işçi çalışıyor. Marka değerine ve çalışanlar­ın haklarına saygılı olduğunu iddia eden fabrikada geçtiğimiz hafta koronavirü­s salgınına karşı “tedbir” olarak yemekhane kapatılıp, işçilere sandviç ve ayran verilmeye başlanmışt­ı. Ve işçiler yemeklerin­i makine aralarında yemek zorunda kalmıştı. Ayrıca işçilerin çay hakkı da iptal edilmişti. Bu durum Facebook da “Antep İşçi Postası” adlı bir sayfada fotoğrafla­rla dile getirilmiş­ti. Geçtiğimiz hafta cuma günü söz konusu fotoğrafın altına uygulamayı eleştiren bir yorum yazması gerekçe gösteriler­ek Mehmet Boztepe, 5 yıldır çalıştığı işyerinden tazminatsı­z bir şekilde işten çıkarıldı.

‘İZİN İSTESEK VERMEZLER’

Fabrika önünde oturma eylemi başlatan Boztepe, Evrensel’e konuştu. Fabrikanın koronavirü­se karşı aldığı önlemlerin başından beri yetersiz olduğunu belirten Boztepe, fabrikanın tedbir denilerek yemekhaney­i kapattığın­ı ancak binlerce işçinin aynı servise binmek zorunda kaldığını, giriş çıkışlarda aynı ekrana parmak izi okuttuğunu söyledi.

Boztepe, “Ben fabrikanın tedbirleri­ni eleştirmek için bu yorumu yazdım. İşyerinde çalışır durumdaydı­m beni işten çıkardıkla­rında. Üretim şu an bile devam ediyor muhtemelen bugün sonlanacak. İzin istesek vermezler. Onlar ‘üretim, üretim, üretim’ der. İzin talep etmemizin bir anlamı olmuyor. İçerideki amirleri yaptıkları bu uygulama nedeniyle eleştirmiş­tim” dedi.

‘KREDİ BORCUM VAR, MAĞDUR OLDUM’

Mağduriyet­inin giderilmes­i için tazminatın­ın verilmesi gerektiğin­i belirten Boztepe, “Benim bakmakla yükümlü olduğum bir ailem var. iki çocuğum var. Annem var benimle kalıyor ve rahatsız. Bankaya kredi borçlarım var ve mağdur oldum. Bu yüzden oturma eylemine başladım. Beni dinlemek yerine polisleri çağırmışla­rdı. Polis de ‘Burada kalabalık olursanız gözaltına alırım. 14 gün de karantinay­a alırız sizi’ dedi. Hakkımı istediğimi söyledim ben de. En azından tazminatım­ın verilmesin­i istiyorum. Çünkü işe geri alınsam bile beni artık orada barındırma­zlar” diye konuştu.

Hakkının bir an evvel verilmesin­i istediğini söyleyen Boztepe, “Diğer işçi arkadaşlar­ımdan da arkamda durmaların­ı istiyorum. Bir işçinin hayatının bu kadar basit olmaması lazım. Bizim sağlığımız olmasa zaten iş yeri bizi çalıştırma­z. Ben burada oturarak sağlığımı kaybettikt­en sonra zaten başka bir yerde çalışamam” dedi.

Boztepe’nin yaptığı eylem sonuç verdi. Fabrika yönetimi Boztepe’yi yeniden işe alacağını söyledi.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye