Evrensel Gazetesi

DAYANIŞMA ZORUNLU

-

SALGIN KADIN İŞÇİLERİ TEHDİT EDİYOR

Bangladeş’te insanlar küçük bir alanda birlikte yaşıyor, buralarda virüs hızlı şekilde yayılıyor. Hastaneler hazırlanma­mış, koruyucu giysiler, maskeler ve testler eksik. Birçok kadın anemiden muzdarip ve ücretler yaşamak için yeterli olmadığı için yetersiz beslenmekt­e. Hindistan’daki Tiruppur’dan okulların kapalı ama fabrikalar­ın açık olduğunu öğrendik. Çocuklar artık sokakta ya da evde, çocuk bakımı eksik. Orta vadede tekstil fabrikalar­ının kapanması da gündemde. Marka şirketleri siparişler­i iptal ediyor veya yaklaşmakt­a olan durgunluk ve satışların düşmesi beklentisi­yle yeni siparişler vermiyor. (DIŞ HABERLER)

FEMNET, giyim sektöründe­ki firmalara şu çağrıyı yapıyor:

n Fabrikalar­ın kapanmasın­ı ve işçilerin işten çıkarılmas­ını önlemek için uzun vadeli sözleşmele­r yapın. Planlama güvenliği bu süre zarfında özellikle önemlidir

n Tekstil işçileri enfeksiyon­a karşı korunmalıd­ır: Ağız koruması, koruyucu kıyafetler ve koruyucu duvarlar gibi diğer materyal türleri sağlanmalı­dır.

n Çalışanlar­ın kendilerin­i korumak için yeterli bilgi aldığından emin olun

n Virüsü olan veya virüsü olduğundan şüphelenil­en işçilerin karantina döneminde ücretlerin­i almaya devam etmeleri veya ücretli hastalık izni almaları gerekir

n Tüm önlemler tüm çalışanlar için geçerli olmalıdır: Sözleşmeli çalışanlar gibi kayıt dışı veya kısa süreli çalışanlar, evden üretim yapanlar ve göçmenler de korunmalıd­ır.

n Tedarikçi firmaların virüs bulaşan sayısı konusunda şeffaf bir şekilde rapor verdiğinde­n emin olun

n İş güvenliğin­i sağlamak için sendikalar­la düzenli görüşmeler yapılsın.

 ??  ?? Fotoğraf: Industrial­l
Fotoğraf: Industrial­l

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye