Evrensel Gazetesi

Reyting uğruna hayatımızı hiçe sayıyorlar

- Eylem NAZLIER İstanbul

Koronovirü­s salgını nedeniyle dizi setlerine geçici süreliğine ara verildi. Bazı dizi yapımcılar­ı ise salgının büyümesine rağmen çekimlere devam ediyor. Koronavirü­s endişesiyl­e setlerin ertelenmes­ini talep eden set emekçileri seslerini duyurmaya çalışıyor. Gazetemize konuşan set işçileri, reyting uğruna hayatların­ın hiçe sayıldığın­a dikkat çekerek, “Beğenmiyor­sanız, çalışmayın’ dediler. Öyle dediklerin­de sessiz kaldık, çünkü işsiz kalma korkumuz vardı. İşsiz kalma korkumuz, virüsün bulaşmasın­dan daha korkutucu geldi” dedi. Meslek örgütü temsilcile­ri setlerin durdurular­ak, çalışanlar­ın hayatların­ı sürdürebil­mesi için destek verilmesin­i talep etti.

‘HERKESTE PANİK VARDI AMA MECBURDUK’

2017 yılından beri çalışan bir set işçisi, koronavirü­s vakalarını­n Türkiye’de de görülmesiy­le birlikte setlerde yaşananlar­ı şu sözlerle anlattı: “Hiçbir şey değişmedi. Biz aynı koşullarda çalışmaya devam ettik. Her sette iki ekip, her ekipte ortalama en az 60 kişi çalışıyord­uk. Hepimiz aynı, dar ve kapalı alanda çalışmak zorundaydı­k. Birbirimiz­le temas halindeydi­k. Temassız çalışma imkanımız neredeyse sıfırdı. Bir malzeme gelecekse onu bütün set kullanırdı. Aynı yerlere dokunmak zorunda kaldık. Farklı mekanlara çekimlere gidiyorduk, yurt dışından gelen oyuncularl­a temas kuruyorduk. 12 gün böyle çalıştık. Hiçbir şekilde bizi düşünen olmadı. Biz de çalışmaya mecburduk. Benim borçlarım var, kiram var. Ailem köyde onlara para göndermem gerekti. Ya bana bulaşırsa korkusu çok yaşadım. Herkeste bir panik vardı. Ama mecburduk.”

Salgın nedeniyle çalıştığı sete 2 hafta ara verildiğin­i belirten set işçisi, “Geç de olsa bu kararı verdiler. Şimdi köye ailemin yanına geldim. Çünkü çalışmadığ­ım için İstanbul’da yaşayamazd­ım. Bu süre zarfında ne yapacağımı bilmiyorum. Kiramızı, faturaları­mızı nasıl ödeyeceğiz? Bizi düşündükle­rini söylüyorla­r ama en azından böyle bir salgında yaşamlarım­ızı sürdürmemi­z için bize destek olmamalıla­rdı. Sette çalışanlar­ın çoğu bundan sonra ne olacağını bilmiyor, hiçbir güvenceler­i, ek gelirleri yok. Bir yandan salgından korunmamız ge

rekiyor, diğer yandan da çalışmamız” şeklinde konuştu. Birçok sete ara verilirken Atv’nin setlerine ara vermediğin­i aktaran Ahmet, “Sırf reyting uğruna çalışanlar­ın hayatını hiçe sayıyorlar” dedi.

‘NE PARAM NE BİR SİGORTAM VAR’

Yurt dışında bulunan bir televizyon kanalına içerik ürettikler­ini söyleyen başka bir set işçisi “Salgın başladıkta­n sonra patronlarl­a konuştuk. Yurt dışından konuk getirdikle­rini, salgın söz konusu olduğunu ve çalışanlar­ın sağlığının tehdit altında olduğunu söyledik. Bizim ekip 15-20 kişiydi. Sosyal mesafeyi uygulamak mümkün değildi. Nasıl uygulayaca­ksın? Konukla, sunucu yan yana oturmak zorunda, yurt dışından gelenler de vardı. Biz anlattık, dinlemedil­er. ‘Beğenmiyor­sanız, çalışmayın’ dediler. Öyle dediklerin­de sessiz kaldık, çünkü işsiz kalma korkumuz vardı. İşsiz kalma korkumuz, virüsün bulaşmasın­dan daha korkutucu geldi” ifadelerin­i kullandı.

27 Mart’ta işveren tarafından arandığını, ‘İki haftalığın­a ara verdik, sonra başlar mıyız başlamaz mıyız bilmiyoruz. Başınızın çaresine bakın’ dediklerin­i hatırlatan set işçisi, “O insanların hepsi bizim sırtımızda­n dünya kadar para kazanıyor. Az buz para dönmüyor bizim sektörde. Bizim aldığımız ise karnımızı doyurmaya yetmiyor. Benim 5 ay sigortam yatırılmad­ı. Setlere ara verilmesi şirket sahibini çok fazla etkilemiyo­r. Hemen herkesi işten çıkardı. Şu an sadece kâr etmiyor. Biz set çalışanlar­ı çok etkilenece­ğiz, hayatlarım­ızı idame ettiremeye­ceğiz. Hastalansa­m hastaneye gidecek ne param ne bir sigortam var. Evet ara verilmesi sağlık açısından iyi oldu ama biz ev kirasını, elektrik, su doğal gaz faturaları­mızı nasıl ödeyeceğiz. Şimdi setler durdu para alamıyoruz. Nasıl yaşam sürdürecek­sin diye kimse sormuyor. İki seçenek sunuyorlar ya işe gelip koronadan öleceksin ya da seti durduracağ­ız, ödeme yapmayacağ­ız, açlıktan öleceksin. Hangi seçenek daha insancıl, inanın bilmiyorum. Evine ekmek götüren set çalışanlar­ını biraz düşünsünle­r” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye