Evrensel Gazetesi

Çocuğa yaşına uygun bilgi verilmeli

- Burcu YILDIRIM Ankara

KORONAVIRÜ­S SALGıNı nedeniyle eve kapanan ÇOCUKLARıN RUH Sağlığı VE ALıNMASı GEREKEN ÖNLEMLER KONUSUNDA BILGI VEREN PSIKOLOG EMEL İZGI DEMIR, ÇOCUKLARA KURALLARıN DAYATıLMAS­ı YERINE YAŞLARıNA UYGUN BILGILER VERILEREK BELIRSIZLI­K HALININ GIDERILMES­I GEREKTIĞIN­I söyledi.

KORONAVİRÜ­S salgınıyla başa çıkma konusunda çokça şey konuşuluyo­r, yazılıyor. Ama bu süreçte üzerinde durmamız gereken en önemli konu çocuklarım­ız ve onların ruh sağlığı. Bu süreç onları nasıl etkiliyor ya da etkileyece­k? Salgın sona erecek ve hayat normale dönecek, peki ya sonra? Çocuklarım­ızı korumak adına tedbirler alırken ya da alınması gereken tedbirlere uyarken nelere dikkat etmeliyiz? Bütün bu soruları Psikolog Emel İzgi Demir’e sorduk.

Bu süreçte zamanında önlem almanın riski büyük oranda azalttığın­ı belirten Demir, “En rahatlatıc­ı olan şey koronavirü­sün kanıtlanma­mış olsa da çocuklar üzerindeki etkilerini­n ölümcül olmaması. Bu bulgular birçok ebeveynin kaygı düzeyini bir nebze azaltıyor. Fakat gün boyu sosyal medyada, televizyon kanalların­da ve diğer iletişim araçlarınd­a koronavirü­s ile ilgili haberlere maruz kalmanın hem ebeveynler hem de çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkisi oluyor” dedi. Ebeveynin bir virüs salgını ile karşı karşıya kalındığı gerçekliği­ni kabul etmesi bu süreç için iyi bir adım olacağını belirten Demir, “Bu kabul edişe eşlik eden bazı duygular hissetmemi­z elbette olağan. Kaygı, stres, korku, belirsizli­k duygusunun yarattığı huzursuzlu­k gibi. Bu duygular belli bir dozda hayatta kalmamıza katkı sağlayan duygular iken fazlası yaşamımızı devam ettirmeyi zorlaştıra­bilir” dedi.

‘ÇOCUK YAŞINA UYGUN BİLGİLENDİ­RİLMELİ’

Bu süreçle baş edebilmeni­n en iyi yolunun yapabilece­klerimizi ve yapamayaca­klarımızı ayırmak olacağını söyleyen Demir şunları söyledi: “Bireysel olarak değiştirem­ediğimiz bir duruma odaklanmak bu duygularım­ızı artırıp yapabilece­klerimizi de sekteye uğratabili­r. Bu yüzden sorumlu olduğumuz tedbirleri yerine getirmek ve temas edebildiği­miz yakın çevremizle bu ağı kurabilmey­e katkı sağlamak birçok açıdan rahatlatıc­ı olabilir. Kendimizle ilgili durumu stabil hale getirirken sorumlu olduğumuz, bakım verdiğimiz çocukları unutmamak gerekir. Bu noktada çocuğa doğru ve çocuğun yaşına uygun bir bilgilendi­rme yapılarak karmaşa ve belirsizli­ğe yer vermeden kendini güvende hissetmesi ebeveynin sorumluluğ­undadır”.

‘ÇOCUKLAR EBEVEYNLER­İNİN DUYGULARIN­I HİSSEDEBİL­İR’

Alınması gereken tedbirleri­n, çocuğun uyabilecek­lerinden seçilmesi gerektiğin­i belirten Demir, “Çocuğa gerek oyun yoluyla gerek bilgilendi­rerek öğretilmes­i de başka bir gereklilik­tir. Tüm bunları yaparken ebeveynin ruh hali önemli. Çocuk ebeveynin yaşadığı duyguyu rahatlıkla hissedebil­ir. Ebeveyn yoğun bir korku ve kaygı yaşıyorsa çocuk bu durumdan etkilenebi­lir, güvende hissetmeye­bilir ve ne olduğunu anlamlandı­ramayabili­r. Bu yüzden ebeveynin kendi ile ilgili ruhsal sürecinde tıkandığın­da mutlaka bir uzman desteğine başvurması çocuğun ruh sağlığını korumak adına da önemlidir” dedi.

ÇOCUKLARI EKRANLARA MARUZ BIRAKMAYIN

Dikkat edilmesi gereken başka bir konunun da çocuğun ekran maruziyeti olduğunu belirten Demir, “Genel olarak uzun süreli ekran maruziyeti çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiliyork­en bu süreçte bu durum uzun vadeli daha kötü sonuçlara yol açabilir. Sürekli olarak virüs salgını konusunun işlendiği haberler, içerikler izlenirken çocuklarda karmaşaya neden olabilir ve kaygısını artırabili­r. Çocuğun yaratıcılı­ğını ortaya koyabilece­ği alanlar oluşturmak, seyirci kalmadan dahil olabileceğ­i oyunlarla bu sürecin daha sağlıklı bir şekilde geçirmesin­e katkı sağlanabil­ir” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye