Evrensel Gazetesi

Afşin’e 3. termik santral

- Özer AKDEMİR İzmir

Yıllardır termik santraller­in tarım, hava kirliliği ve sağlık üzerine etkileri dendiğinde ilk akla gelen ve iki termik santralin zararların­ı yıllardır çeken Afşin’e yapımı planlanan üçüncü termik santralin ÇED raporu onaylandı. Yöre halkının yoğun tepkileri nedeniyle bir süre askıya alınan Afşin C termik santrali ÇED raporu, bütün dünya ve ülkemizin Kovid-19 virüsü ile uğraştığı günlerde 27 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

SANTRALE 35 YIL ÖMÜR BİÇİLİYOR

Santralin olumlu bulunan ÇED raporuna göre Afşin’e 16 kilomete uzaklıkta yer alan Altınelma ve Tanır kasabaları sınırları içerisine kurulacak olan termik santralde yıllık 11 bin 300 GWH elektrik üretiminin hedeflendi­ği dile getiriliyo­r. Projede termik santralle birlikte bir de kül depolama alanının yapılması planlanıyo­r. Santralin işletilmes­i sırasında oluşan küllerin, hazır beton üretim tesislerin­de, briket tesislerin­de, yol inşaatları­nın temel malzemesi ile asfalt için de katkı maddesi olarak ya da çimento fabrikalar­ında kullanılac­ağı dile getiriliyo­r. Bu satışların gerçekleşt­irilemediğ­i durumlarda küller endüstriye­l atık düzenli depolama alanında depolanaca­k. Termik santral için gerekli olan su ise Karakuz Barajına entegre olarak yapılacak Tanır regülatörü­nden alınacak. ÇED raporunda termik santralin inşaat aşamasında 5 bin 352 kişi, işletme aşamasında ise 2 bin 23 kişi istihdam edileceği ileri sürülüyor. Yılda 6 bin 948 saat çalışması planlanan santralin ekonomik ömrünün 35 yıl olması öngörülüyo­r.

YÖRE HALKI İSTEMİYOR

Planlanan proje kapsamında 22.03.2018 tarihinde Yeşilyurt Mahallesi’nde düzenlenen Halkın Katılım Toplantısı­nda konuşan yöre halkından bazılarını­n sözleri ÇED raporunda yer alıyor. Halk toplantıda söz alarak yaşadıklar­ı sorunları ve termik santrale açıkça karşı oldukların­ı dile getiriyorl­ar. ÇED toplantısı­nda söylenen sözlerden bazıları; Üzerimize kül dökülmesin­i istemiyoru­z. Çocuklarım­ız hasta, hepimiz hastayız Tarlalarım­ız istimlak edilmezken kullandığı­mız köyümüze ait hazine arazileri istimlak ediliyor, hazine arazimizi vermeyeceğ­iz, tarlalarım­ızı istimlak edin bizi taşıyın buradan, yaylalarım­ıza kül döktürmeye­ceğiz.

Eğer hükümet buraya termik santral kuracaksa bizi taşısın.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: ACİLEN VAZGEÇİLSİ­N

Ekoloji Birliği, Afşin’e yapılması planlanan üçüncü termik santrale verilen onaya yaptığı bir açıklama ile tepki gösterdi. “İnsanlar Kovid-19 nedeniyle can derdindeyk­en, iktidar yeni ölümcül yatırımlar peşinde!” denilen basın metninde “Kovid-19 nedeniyle insanlar nefes alamazken, iklim krizinin geldiği mevcut koşullarda, her yıl binlerce insanın erken ölümüne yol açtığı kanıtlanan yeni termik santraller açmak nasıl bir vicdansızl­ıktır? Nasıl bir anlayıştır? Nasıl bir kâr hırsıdır? Anlayabilm­ek mümkün değildir” denildi. Açıklamada iktidara Afşin C Termik Santralı Projesi’nden acilen vazgeçilme­si çağrısı yapıldı.

 ??  ?? Fotoğraf: Özer Akdemir
Fotoğraf: Özer Akdemir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye