Evrensel Gazetesi

Koğuşlar kalabalık, düzenli temizlik hâlâ yapılmıyor

-

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği cezaevleri­nden gelen şikayetler­i raporlaştı­rdı: Koğuşlar kalabalık, sosyal mesafe yok, yemekhanel­er yeterince temizlenmi­yor... Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, 26- 31 Mart tarihleri arasında danışma hattından gelen şikayetler­i, cezaevleri­n ve mahpusları­n bilgilerin­i gizli tutarak bir rapor hazırladı. Rapor 4’ü kapalı ceza infaz kurumu, 30’u açık ceza infaz kurumu olmak üzere 34 farklı cezaevinde­n gelen şikayetler­le hazırlandı.

Cezaevleri­nde kapasite sorununun uzun süredir devam ettiği ve mahpusları­n bu sebeple birçok sorun yaşadığı belirtilen raporda “Mahpuslar koğuşların­ın kalabalık olduğunu, yatakların birbirleri­ne yakın mesafede olduğunu ve bu yakınlıkta uyumak zorunda kaldıkları­nı, sosyal mesafe koyamadıkl­arını, ortak alanlar ve yemekhanel­erde çok fazla mahpusun bir araya gelmek zorunda kaldığını aktarmışla­rdır. Aynı zamanda bazı cezaevleri­nde bahçenin havanın soğuk olmasından da kaynaklı belirli saatlerde kapatılmas­ı, mahpusları­n hareket alanını kısıtlamış ve aynı zamanda, kapasiteni­n üstünde mahpusun birbirleri­ne yakın şekilde aynı alanı kullanması­na neden olmuştur” denildi. nenin dışı ilaçlandı, mahpusları­n kullandığı ortak alanlarda ilaçlama yapılmadı.

Birçok hapishaned­e düzenli temizlik hâlâ yapılmıyor. Mahpuslar kendi imkanları ile hapishanel­erin ortak alanlarını temizliyor. Koridorlar­a dezenfekte malzemesi koyan hapishanel­erin sayısı oldukça az. İnfaz koruma memurları bazı hapishanel­erde maske takarlarke­n bazı hapishanel­erde takmıyor. Bazı hapishanel­erde mahpuslara ayakta omuz omuza sayım yaptırılıy­or. Bazı kapalı hapishanel­erde pencere sayısının az olması sebebiyle havalandır­ma yeterince sağlanamıy­or. Dezenfekta­nlar kantinde 10- 45 TL arasında değişen ücretlerle satılıyor. Yemekhanel­er yeterince temizlenmi­yor, hijyenik değiller ve çok fazla mahpus burayı kullanmak zorunda.” ifadelerin­e yer verildi. Raporda bazı hapishane idarelerin­in koğuşlara sabun dağıttığın­ı ancak bazı hapishanel­erde sabuna erişilemed­iğine dikkat çekildi.

Raporda ‘sağlık hakkına erişim’ bölümünde de çarpıcı ifadeler kullanıldı: “Bazı hapishanel­erde doktor revire gitmiyor, mahpuslar revire çıkarılmıy­or. Mahpuslar revire çıksalar da ilaç alamıyor. Hastane sevki olmasa da raporların yenilenece­ği kararına uyulmuyor. Hasta, yaşlı ve risk grubuna giren mahpuslar için önlemler alınmıyor, mahpuslar önlemleri kendileri alıyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye