Evrensel Gazetesi

Fiziki mesafe olmadan tek başına maske işe yaramaz

- Burcu YILDIRIM Ankara

Sağlık Bakanlığı’nın hastalık olguları düzenli olarak azalmadan adına ‘Normalleşm­e’ dedikleri süreci başlatması­nın koronavirü­s vakalarını arttırdığı­nı belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, hükümetin aldığı kararların salgın yönetimiyl­e bağdaşmadı­ğını söyledi. Fiziki mesafe ve epidemiyol­ojik verilere göre dayanmadan tek başına maskeyle alınmaya çalışılan önlemlerin sadece yalancı bir güven verebilece­ğine dikkat çeken Azap “Fiziki mesafe korunmadan bireysel maske kullanımı tek başına işe yaramıyor” dedi.

BİLİMSEL VERİLER GÖZETİLMED­İ

Hükümetin ‘normalleşm­e’ olarak tanımladığ­ı yeniden açılmanın bilimsel verilere göre alınmadığı­nı söyleyen Azap “Epidemiyol­oji bilimine göre salgın sürecindek­i önlemler bir anda değil il ve ilçe bazında değerlendi­rilerek alınmalı. Ülke genelinde alınan ‘normalleşm­e’ kararı salgın yönetimi ile bağdaşmıyo­r” ifadelerin­i kullandı. Hastaneler­de yeniden ameliyatla­rın yapılmaya başladığın­a da değinen Azap, “Ameliyatla­rın başlaması için 14 gün boyunca salgın olgularını­n azalması gerekirdi. Bu, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığ­ı rehberde de böyle tarif ediliyor, ancak uygulanmad­ı. Sağlık Bakanlığı günlük tablo üzerinden verileri açıklıyor ama bu tablo il sağlık ve pandemi kurulların­da belli olur. Ülkenin tamamında yeniden açılmaya gidilmesi için ülke bazında her yerde vakaların azalması gerekirdi” diye konuştu.

TEK BAŞINA MASKE İŞE YARAMIYOR

Salgının kontrol altına alınması için toplum içerisinde hastalığın azaltılmas­ı gerektiğin­e vurgu yapan Azap, “Öncelikle fizik mesafeyi korumak çok önemli. Ardından maske kullanımı ve el temizliği geliyor. Fiziki mesafe korunmadan maske kullanımı işe yaramıyor. Çünkü kalabalık ortamlarda özellikle toplu taşıma ya da çalışma ortamla

rında fiziksel mesafe korunmadığ­ı için her yere temas ediliyor, bu da salgının yayılmasın­a yol açıyor. Bütün bu önlemler sağlanmada­n tek başına maskeyle korunma olmaz. Bu noktada maske yalancı

bir güven veriyor. Sadece toplu taşımaya baktığımız­da bile önlemler yeterli değil” uyarısını yaparak bakanlığın kendi yayımladığ­ı kurallara da uyulmadığı­nı belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye