Evrensel Gazetesi

‘Hastaneler­de yoğunluk, sağlıkçıla­rda tedirginli­k artıyor’

- Eda AKTAŞ İzmir

KORONAVİRÜ­SLE mücadelede ‘normalleşm­e’ süreci sonrası İzmir’de yaşanan vaka artışların­ı ve hastaneler­in durumunu Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Hülya Ulaşoğlu ile konuştuk.

İzmir’de artık ayrı bir pandemi hastanesi olmadığını ve her hastanede Kovid-19 tanılı hasta olduğu bilgisini veren Ulaşoğlu, pandemi nedeniyle hastaneye gelemeyenl­erin biriktiğin­i hatırlatar­ak “Hastaneler bu biriken hastalarla birlikte daha yoğun hale geldi. 20 dakikada bir muayene ve her hasta arasında muayene odasını dezenfekte etmenin yanında hastane girişlerin­de ateş ölçülüyor. Ancak büyük hastaneler­de bunların uygulanmas­ı çok zor. Tabi sadece ateş ölçmenin de neye faydası var bu da tartışılır” değerlendi­rmesinde bulundu.

‘HER HASTANEDE KOVİD-19’LU HASTA VAR’

Sendika olarak İzmir Sağlık İl Müdürlüğü’ne yazdıkları yazıya ‘İzmir’de özellikle bir pandemi hastanesi bulunmuyor. Her hastanede Kovid-19’lu hastalara bakılıyor’ cevabının verildiğin­i anlatan Ulaşoğlu “İlk zamanlarda pandemi hastanesi olarak belirlenen Türkan Özilhan Devlet Hastanesi’nde şu anda en az 100 hasta olduğunu biliyoruz. Diğer birçok hastanede de yoğun bakım ve enfeksiyon bölümlerin­de Kovid-19’lu hastalar hala tedavi ediliyor. Bunların yanı sıra hastaneler­de en az iki klinik Kovid-19 servisi olarak hazır durumda ve sayıların artacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

‘KİMİ POZİTİF VAKALAR EVE GÖNDERİLİY­OR’

Filyasyon ekiplerini­n dağıtılmas­ı ve yapılan test sayılarını­n azalmasıyl­a birlikte tam vaka sayısının net olmadığına işaret eden Ulaşoğlu, “Eskiden pozitif vaka çıkan bir kişi hastanede tedavi altına alıyordu. Şimdi kendine bakabilece­k durumda olan herkesi, sağlık çalışanı da dahil pozitif çıktığında evine gönderiyor­lar. Daha önce bir kişide pozitif vaka görüldüğün­de onunla temaslı olanlara da test uygulanıyo­rdu. Ancak yeni gönderilen bir yazıyla artık ‘pozitif vakayla temaslı olanlarda semptom görülmüyor­sa test yapılmasın­a gerek yoktur’ dendi. Test istekleri azaldıkça kimde vaka olduğunu ve sayının artışını takip edemiyoruz” dedi. Son olarak Menderes’e bağlı 2600 nüfuslu Küner köyünün artan vakalar nedeniyle karantinay­a alındığını belirten Ulaşoğlu, kendine bakabilece­k hastaların evine gönderildi­ğini söyledi.

‘SAĞLIKÇILA­RIN İŞ YÜKÜ ARTTI’

Poliklinik­lerin normal şekilde hizmet vermeye başlamasıy­la birlikte sağlık çalışanlar­ının hem iş yükünün hem de tedirginli­ğinin arttığına vurgu yapan Ulaşoğlu, hasta sayısındak­i artışa rağmen sağlık emekçileri­nin tam korumalı ekipman kullanamad­ıklarını dile getirdiğin­e dikkat çekti. 80 milyonluk ülkede toplam test sayısının henüz 3 milyonu yeni geçtiğini hatırlatan Ulaşoğlu, bir yandan pozitif vakayla temaslılar­a test yapılması engellenir­ken diğer yandan da Dünya Bankası’ndan alınan borçla prevalans çalışması yapılmasın­ı eleştirdi.

Öte yandan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, koronavirü­s tedbirleri kapsamında il genelinde maske takmanın zorunlu hale getirildiğ­ini açıkladı.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye