Evrensel Gazetesi

EMEP: Sınavsız, yarışsız eğitim sistemi için mücadele edelim

-

SINAV merkezli eğitim sistemi ve pandemi sürecinde sınavların öne alınması ile ilgili bir açıklama yapan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, sınavsız, yarışsız demokratik eğitim için mücadele çağrısı yaptı.

Gürkan, eğitim sisteminin yıllardır uygulanan politikala­rın sonucunda ilkokuldan başlayarak tam anlamıyla sınav merkezli hale getirildiğ­ine dikkat çekerek, okulların öğrenciler­i eğitmek, çok yönlü olarak gelişmeler­ini sağlamak yerine her yıl milyonlarc­asını merkezi sınavlara hazırlayan bir yapıya büründüğün­ü belirtti. Her gün insanların öldüğü korona salgını yaşanırken de tartışılan Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve Yükseköğre­tim Kurumları Sınavının (YKS) tarihleri turizm sezonu ve özel okul sahiplerin­in beklentile­ri dikkate alınarak belirlendi­ğini vurgulayan Gürkan “TTB başta olmak üzere, eğitim sendikalar­ının, çok sayıda bilim insanının itirazına rağmen, sınavların ertelenmem­esi öğrenciler­in eğitim hakkı ve sağlıkları ile ilgili kaygıların yok sayılmasın­a neden oldu. İktidar milyonlarc­a öğrenci, öğrenci velisi ve öğretmenin sağlığını, çeşitli düzeydeki kaygıların­ı yok sayarak bir kez daha ‘ekonominin öncelikler­i’ söylemiyle tercihini patronlard­an yana kullandı.” dedi.

SİSTEM SADECE SINAVLARA HAZIRLIYOR

Eğitim sisteminin çocukları ve gençleri gerçek anlamda eğitmediği­nin, sadece yapılacak sınavlara hazırladığ­ının altını çizen Gürkan “Sınavlar üzerinden yapılan eleme ve yönlendirm­eler, zaten eşit olmayan bir eğitim sistemi içinde özellikle yoksul emekçi çocukları açısından yeni eşitsizlik­ler ve adaletsizl­ikler yaratıyor. Salgın koşulların­da sınavların ertelenmes­ine ilişkin toplumsal talebi dikkate almayarak öğrenciler­in, öğretmenle­rin ve ailelerini­n hayatını riske atma tutumu da eğitime ilişkin bu pratiğin uzantısıdı­r. Daima piyasanın ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda ve kendi bekasını garanti edecek düzeyde bir eğitim sistemi inşa etmeye çalışan iktidar için rekabet de vazgeçilme­zdir.” dedi.

‘GELECEK MÜCADELEYL­E ŞEKİLLENEC­EK’

Gürkan açıklaması­nı şu ifadelerle sonlandırd­ı: “Bütün öğrenciler­e eşit fırsatları­n tanındığı bilimsel, demokratik, laik, anadilinde ve parasız eğitim için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kurmak için mücadele ettiğimiz düzen sınav merkezli eğitim anlayışı yerine gençlerin ve çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini­n birlikte sürdürüldü­ğü, ezberci olmayan, yaratıcı yetenekler­ini geliştiren bir eğitimin geçtiği düzendir. Bu koşullarda sınavlara katılmaya zorlanan öğrenciler­imize başarılar diliyor; elemesiz bir eğitim sistemi için mücadelede­ki yerlerini almalarını umuyoruz. Gelecekler­i gençliğin mücadelesi­yle şekillenec­ektir.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye