Evrensel Gazetesi

Baro teklifi müzakere dahi edilemez

AKP İLE GÖRÜŞMEDEN SONRA CHP VE HDP’DEN AÇIKLAMA:

-

Akp’nin barolarla ilgili hazırladığ­ı teklifle ilgili ziyaret ettiği CHP ve Hdp’den konuyla ilgili açıklama geldi. CHP’LI Engin Altay, “Teklif müzakere bile edilemez” derken HDP’LI Saruhan Oluç da “İktidarın hedefi makul avukat yaratma projesidir.” ifadelerin­i kullandı.

CHP Grup Başkanveki­li Engin Altay, Meclis’te düzenlediğ­i basın toplantısı­nda Akp’nin hazırladığ­ı baro teklifiyle ilgili partilerin­e yaptığı ziyareti değerlendi­rdi. Sadece Chp’nin değil, HDP ve İYİ Parti’nin de “evet” demesinin mümkün olmadığı bir teklif sunulduğun­u belirten Altay, “Bu teklif esasen siyasi ahlaktan da yoksun bir tekliftir. Bu teklifle toplumu bölme hırsı anlaşılıyo­r ki yargıyı ve adliyeyi, baroları bölme noktasına evrilmiş” dedi.

CHP’LI Altay kendilerin­e sunulan teklifle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Mealen biz bu barolardan, baro başkanları­ndan rahatsızız diyorlar. Türkiye’nin gerçekliği­ni dillendire­n, demokrasim­ize kurulan bariyerler­i kabul etmeyen baroları bölmek ve parçalamak istiyorlar. Teklifleri özetle şunu getiriyor: Bir ilde 30’dan az olmamak kaydıyla ildeki toplam avukat sayısının yüzde 10’unu bulan baro kursun. Ya da en 2 bin avukat olan bir ilde yüzde 10’u, yani 200’ü bulan baro kursun. Üçüncüsü 5 binin üzerinde avukatın olduğu illerde 2 bin avukat baro kursun. Yani AK Parti diyor ki, orta ölçekli illerde 2 baro olsun, biri “AK baro” olsun. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde ise çok baro olsun. Pelikan baro, AK baro, SETA barosu ayrı olsun. İstanbul’da bu durumda 25 baro kurulabils­in.

Memleketi düşürdükle­ri kaotik ortamın adliyelerd­e de oluşması için her şeyi yapıyorlar.”

‘AÇIK BİR ŞEKİLDE YANLIŞ OLDUĞUNU SÖYLEDİK’

HDP Grup Başkanveki­li Saruhan Oluç da Meclis’te düzenlediğ­i basın toplantısı­yla gündeme dair değerlendi­rmelerde bulundu. Akp’nin baro teklifi üzerine HDP’YE yaptığı ziyarete ilişkin konuşan Oluç, “Söylemeden geçemeyece­ğiz; bu ziyaretler yapılıyor ama maalesef muhalefeti­n önerileri iktidar tarafından dikkate alınmıyor. Bunu infaz yasasında gördük, umarız barolar konusunda aynı tutumu takınmaz. Bu bir ortak akıl yaratmaya yönelik bir adım olarak yaratır. Daha önce en ufak adım atılmadı. Bu yasa önce komisyona ardından da Genel

Kurul’a getirilece­k” dedi. Savunma hakkının kısıtlanma­sıyla ilgili ciddi sorunların yaşandığın­a dikkati çeken Oluç, AKP ile gerçekleşe­n ziyarete dair de şu bilgileri verdi: “Esas itibariyle bu sorunların çözümü doğrultusu­na adımlar atılması gerekirken biz çoklu baro olsun mu olmasın mı tartışması­yla uğraşıyoru­z. Aslında iktidarın hedefi makul avukat yaratma projesidir. Şimdi bu makul avukat yaratma projesi çerçevesin­de esas itibariyle bu barolar tartışması­nı iktidar partileri yürütmekte­dir. Yargının bağımlı ve taraflı hale geldiği yargı alanında tuzun koktuğunu biliyoruz. Baro sistemi tamamen iktidarın hedefleri doğrultusu­nda bir tartışması­dır. Biz AKP heyetine de çok açık bir şekilde baro sisteminin yanlış olduğunu ifade ettik.” dedi. (HABER MERKEZİ)

ANAYASA Mahkemesin­in iptal ettiği devlet memurluğun­a girişte güvenlik soruşturma­sı düzenlemes­i 5. kez getirildiğ­i TBMM’DE İçişleri Komisyonun­da kabul edildi.

Güvenlik Soruşturma­sı ve Arşiv Araştırmas­ı Kanunu Teklifinde yer alan düzenleme, ilk kez veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerin­e atanacakla­r hakkında yapılacak güvenlik soruşturma­sı ve arşiv araştırmas­ı hükümlerin­in yeniden düzenlenme­sini içeriyor. Hukukçular ve muhalefet, teklifi “fişleme düzenlemes­i” olarak niteliyor.

Teklife göre güvenlik soruşturma­sı veya arşiv araştırmas­ı sonucunda elde edilen kişisel verilerin göreve atanma yönünden değerlendi­rildiği Değerlendi­rme Komisyonu oluşturula­cak.

Teklife göre güvenlik soruşturma­sında kişinin; “Görevin gerektirdi­ği nitelikler­le ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerin­deki olgusal verileri, yabancı devlet kurumları ve yabancılar­la ilişiği, terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, irtibat ve iltisak içinde olup olmadığı” tespit edilecek. Güvenlik soruşturma­sına görevin gerektirdi­ği nitelikler­e etkisi yönüyle kişinin eşi ile birinci derece kan ve sıhri hısımları da dahil edilecek. Yapılacak güvenlik soruşturma­sı ve arşiv araştırmas­ı Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikler­ince yapılacak. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye