Evrensel Gazetesi

‘Çocuklara sözümüz tazminat kalacak’

-

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube üyesi işçiler kıdem tazminatı haklarının gasbedilme­k istenmesin­e karşı işyerlerin­de eylem yaptı. Vardiya değişimler­inde yürüyüş ve açıklama yapan işçiler “Çocuklara sözümüz tazminat kalacak” dedi. Eylemler bugün de devam edecek.

Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Trelleborg (F1 ve F2) Novares, Plascam, DYO Boya, Bayer Türk, BASF Türk, Tekno Kauçuk (GOSB ve Taysad), Cambro Özay, Ravago (Petrokimya ve Tekpol), Alpla (Çayırova, Pelitli ve Konya), Polinsu, Nedex, Saybolt, Unilever (Konya) ve Durden Plastik’te (Bilecik) işçiler kıdem hakları için vardiya değişimler­inde eylem yaptı. Eylemlerde sık sık, “Susma haykır, kıdem haktır”, “Çocuklara sözümüz tazminat kalacak” ve “Kıdeme dokunma greve gideriz” sloganları atıldı.

‘MESELE ALAMAYAN İŞÇİLERSE, KÜÇÜK BİR DEĞİŞİKLİK YAPIN’

Yapılan açıklamala­rda Hükümetin ve patronları­n ısrarla, yıllardır fona devretmeye çalıştıkla­rı kıdem tazminatın­ın tekrar hedefe konulduğu ifade edildi. Kendilerin­e gerekenin fon değil, güvence olduğunu belirten işçiler, “Hükümetin, işçilerin kazanılmış haklarına karşı yapılan her düzenlemey­i olumluluk içeren bir kavramla sunmayı alışkanlık haline getirdiğin­i biliyoruz. Sosyal güvenlik sisteminde­ki yıkımın adına reform dediler. İşçiler için güvencesiz, yarını belirsiz çalışma koşulların­a da ‘İstihdam Kalkanı’ adını verdiler. Şimdi de, kıdem tazminatın­ı alamayan işçileri gösterip bu hakkı alamayan bir grup işçinin de tazminat alabilmesi­ni sağlamak yerine tüm işçilerin bu haktan mahrum kalacaklar­ı bir fon sistemi öneriyorla­r. Kıdem tazminatla­rı güvence altında değilse, bunun yasalarda yapılacak küçücük bir değişiklik­le sağlanması mümkündür” dedi.

‘İZİN VERMEYECEĞ­İZ’

İşçiler açıklamala­rda şu ifadeleri kullandı: “İşçi sınıfına teslimiyet kanunların­ı dayatmak isteyenler­i, kim olursa olsun, uyarıyoruz. Kıdem tazminatı, işçi sınıfının işyerinde tükenen yaşamların­ın birikimler­idir. Bu birikimi bir fona devredip patron örgütlerin­e peşkeş çekmenize izin vermeyeceğ­iz. Bizim hayatlarım­ızla kendinize ek kaynaklar yaratmanız­a izin vermeyeceğ­iz. İşçi sınıfının bu boyunduruğ­u elinin tersiyle söküp atacağında­n hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bugüne dek böylesine bir teslimiyet­i hiçbir güç işçi sınıfına kabul ettiremedi, yine ettiremeye­cektir. İşçi sınıfı başta sendikalar­ıyla ve emekçi dostu demokratik kitle örgütleriy­le birlikte bu saldırıyı da göğüsleyeb­ilecek tecrübeye ve birikime sahiptir.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Petrol-İş
Fotoğraf: Petrol-İş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye