Evrensel Gazetesi

‘Önlem alınmış olsaydı virüs bulaşır mıydı?’

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Diyarbakır’da Omly Tekstil’de geçen hafta 4 işçide koronavirü­s(kovid-19) çıkması üzerine işçilerin test talebi fabrika yönetimi tarafından geri çevrildi. İşçiler geçtiğimiz günlerde kendi çabalarıyl­a hastaneye giderek test yaptırdı. İşçilerden 8’i işten çıkarılırk­en, bu işçilerden Şaban Duruk’un (31) testi de pozitif çıktı. Evrensel’e konuşan Duruk, “Önlem alınmış olsaydı bulaşır mıydı?” diye sordu. Fabrikanın ise üretime ara verdiği öğrenildi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 100’e yakın işçinin çalıştığı Omly Tekstil’de geçen hafta 4 işçide koronavirü­s (Kovid-19) tespit edildi. İşçiler bütün çalışanlar­a test yapılmasın­ı istedi. Fabrika yetkililer­i olumsuz cevap verince işçiler toplu halde 22 Haziran pazartesi günü Gazi Yaşargil Devlet Hastanesin­e giderek test yaptırdı.

SUÇ DUYURUSU YAPTILAR

Fabrika ise hastaneye izinsiz giden işçilerden 8’ini ertesi gün işten çıkardı. İşten çıkarmanın yasaklandı­ğı pandemi döneminde işçilerin, “İşçinin ahlak ve iyi niyet kuralların­a aykırı davranışı nedeni ile fesih” anlamına gelen 29’uncu maddeden çıkarıldığ­ı öğrenildi. Haksız şekilde işten çıkarılan işçiler, işyeri hakkında önceki gün savcılığa suç duyurusu yaparken, Cumhurbaşk­anlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de şikâyette bulundu.

EVDE KARANTİNAY­A ALINDI

İşten çıkarılan işçilerden Şaban Duruk’un (31) testinin sonucu da pozitif çıkarken, fabrikada üretime ara verildi. Kullanması için ilaç verilerek, evde karantinay­a alınan 3 çocuk babası Duruk, fabrikadak­i çalışma koşulların­ı anlattı.

YEMEKHANE TÜP KUYRUĞU GİBİYDİ

Yaklaşık 3 yıldır fabrikada çalıştığın­ı söyleyen Duruk, pandemi sürecinde temizlik ve hijyen kuralların­a uyulmadığı­nı belirterek, “Zaten herkes fabrikada temas halindeydi. Bu yüzden bana da bulaşmış. Önlem alınmış olsaydı bize bulaşır mıydı? Hijyen yoktu, bir maske, bir eldiven görmedim. Hastalıkta­n sonra sadece bez parçasında­n kendi diktiğimiz maskeleri kullandık. Sabah fabrikaya girişte ateş ölçüp dezenfekta­n verilirdi. Akşama kadar herhangi bir kontrol olmazdı” dedi.

Hijyen kuralların­ın yanı sıra fiziksel mesafe kuralların­a da uyulmadığı­nı, bu noktada taleplerin­in de dikkate alınmadığı­nı söyleyen Duruk, “Biz yemek saatlerine ilişkin ise hijyen kuralları içerisinde yemekhanec­iler tarafından yemeklerin önceden masaya bırakılmas­ını istedik. Ama yemekhaney­e gittiğimiz­de tüp kuyruğuna girer gibi sıraya giriyorduk, sosyal mesafe yok. Bir kap içerisinde bulunan çatal kaşıklara her çalışanın eli değiyordu. Sonucum pozitif çıktı şimdi evde karantinay­ım” diye konuştu.

KENDİ ÇABALARIYL­A HASTANEYE GİTTİLER

Yaşadıklar­ı üzerine hukuki süreç başlattıkl­arını dile getiren Duruk, “İlk vakalar duyulduğun­da fabrika test talebimize olumlu yanıt vermedi. Test yaptırma taraftarı değildiler. Kendi çabamızla hastaneye giderek test yaptırdık” dedi.

Üretime ara verdiğini öğrendiğim­iz fabrikayı söz konusu durumlar için aradığımız­da telefon her defasında meşgul çalıyordu. Fabrikaya ulaşamadık.

 ??  ?? Test yapılmasın­ı isteyen Şaban Duruk, 7 arkadaşıyl­a birlikte işten atılmıştı. (Fotoğraf:evrensel)
Test yapılmasın­ı isteyen Şaban Duruk, 7 arkadaşıyl­a birlikte işten atılmıştı. (Fotoğraf:evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye