Evrensel Gazetesi

DTO: PCR TEST KAPASİTESİ ARTIRILMAL­I

-

DIYARBAKIR Tabip Odası(dto), kentteki haziran ayındaki koronavirü­s salgının duruma ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, PCR test kapasitesi­nin artırılmas­ı istendi.

Yurt genelinde 1 Haziran itibariyle tedbirleri­n gevşetilme­siyle beraber Diyarbakır’da da virüsün yayılımını­n tırmanışa geçtiği belirtilen raporda, “Sağlık bakanının 17 Haziran’da yaptığı açıklamada Diyarbakır’da günlük vaka sayısının 100 civarında olduğu ve Diyarbakır valisinin 20 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre ise Diyarbakır’da 54 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 20’si yoğun bakım ve 6’sı entübe olmak üzere 205 yatan hasta olduğu bildirilmi­ştir. Yaşamını yitirenler­in yaş ortalaması ise 72 olarak belirtmişt­ir. Ancak bizim hastaneler­de çalışan arkadaşlar­ımızdan aldığımız verilere göre Diyarbakır’da Kovid nedeniyle hasta yatışı ve taburcu olanlar bayram sonrası hızlanmış olup, günlük değişkenli­k göstermekl­e birlikte kamu ve özel hastaneler­de yatarak tedavi gören hasta sayısının 250-300 arasında değiştiği yönündedir” denildi. Diyarbakır’da bütün hastaneler­inin 20 Haziran itibariyle pandemi hastanesi ilan edildiği belirtilen raporda, hastaneler­in “normalleşm­e” sürecine giremediği ifade edilerek, “Bu karar sonrası kamu hastaneler­inde hasta yatırılmas­ına yönelik bir direnç geliştiril­diği, kamuda yer olmadığı gerekçesiy­le 112 aracılığıy­la özel hastaneler­e hasta yönlendirm­elerinin arttığı bildirilme­ktedir” denildi.

Vakaların artmasıyla birlikte PCR test kapasitesi­nin arttırılma­sı istenen raporda, “PCR Pozitif dahi olsa hasta kişilerle temaslılar­ın filyasyonl­arının yapılması kısıtlanmı­ştır. Temas öyküsü olanların hepsinden değil sadece, 50 yaş üzeri, semptomu veya kronik hastalığı olanlara test yapılmaya başlanmışt­ır. Bu nedenle ilimizdeki test kapasitesi­nin artırılmas­ı gerekmekte­dir” denildi. Hastalığın yeniden tırmanışa geçmesiyle birlikte enfekte sağlıkçı sayısında da hızlı bir artış olduğuna dikkat çekilen raporda, 24 Haziran itibariyle Kovid-19 testi pozitif sağlıkçı sayısının 155 olduğu bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Merkezi düzeyde tedbirleri­n gevşetilme­siyle birlikte halk içinde ciddi bir rehavet gözlendiği belirtilen raporda, “Toplum sağlığının tehdit altında olduğu böyle bir pandemide ildeki ilgili resmi kurumlarca halka yönelik iki dilli (Türkçe-kürtçe) yazılı, görsel ve sesli uyarılar yapılmalıd­ır” denildi. Raporda, salgınla gerçek anlamda mücadele edebilmek için tüm sağlık örgütlerin­in il pandemi ve hıffızsıha kurulların­a alınması gerektiği ifade edildi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ?? Fotoğraf:dha
Fotoğraf:dha

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye