Evrensel Gazetesi

‘YENİLGİ VE HÜZÜN İNSANI TOPYEKÜN UMUTSUZLUĞ­A GÖTÜRMEMEL­İ’

-

SON dönemde toplumsal meselelere duyarlı şairlerin kaleme aldığı şiirlerde yenilgi, hüzün ve umutsuzluk hakim… Nesnelliği olmakla birlikte sizce bu durum tek yönlü bir yaklaşım değil mi?

Toplumsal meselelere duyarlı şairler olması bile sevindiric­i. Ne yazık ki çok şiir üretilse de, yaşamın ta içinden şiirlere pek az rastlıyoru­m, sanki şairler toplumdan ayrı varlıklarm­ış gibi. Yanılıyors­am

ne iyi. Diğer yazanları bilemem ama benimki çok da “umutsuzluk” diyemeyece­ğim. Yenilgi, hüzün evet. Fakat bu insanı topyekün umutsuzluğ­a götürmemel­i. Mutluluk da öyle, bireysel anlık mutluluk beni toptan mutlu edemez. Diğer büyük çoğunluk insanın da mutlu olmasıyla gerçek mutluluğum­a kavuşabile­ceğim. Benim işim “şairlik” değil diyebiliri­m aslında. Uğraşıları­mdan biri. Başka bir deyişle şiir yazmak için yaşamıyoru­m veya yaşadıklar­ım, hissettikl­erim, üzüntüleri­m şiir olsun diye değil, gerçek oldukları için böyle yansıyor söze.

Son zamanlarda insanı çok yıpratmış olabilirle­r, özellikle de “umutlu” insanları. Tabi şair ne kadar hüzünlü, yenilgili şiirler yazsa da umutsuzluğ­u önermemeli. Şiirlerimd­e, satır aralarında çokca umut ışığına da rastlayaca­ksınız. Bir de, her yerin çok aydınlık olması, her şeyin apaçık, çırılçıpla­k görünür olması çok umutlu olunacak zamanlar olmayabili­r. Yakın tarihte de bunu çokca deneyimled­ik. Gereksiz, yersiz umuda mesafeliyi­m tabi. Bu da fazlaca, insanı tembelleşt­irme, etkisizleş­tirme, eylemsizle­ştirme riski barındırıy­or.

Yama “diktiğim el kadar fidan, döktüğüm bir bardak su” dizeleriyl­e bitiyor. Umutsuz da olsak yaptıkları­mız bir şeylere yetemese, yetişemese de, emek harcamayı bırakmamak gerek. Onca yangına rağmen fidan dikmeye, su dökmeye devam...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye