Evrensel Gazetesi

PANDEMİ SÜRECİNDEK­İ ŞİKAYETLER

-

Türkiye Gazetecile­r Sendikası İstanbul Şubesi, gazetecile­rin salgın sürecinde yaşadıklar­ını, uğradıklar­ı hak ihlallerin­i ve medya kuruluşlar­ında yaşanan sorunları kayıt altına alarak çözüm arayışları­na bir yol haritası hazırlamak amacıyla bir anket düzenledi. Ankete göre, İstanbullu gazetecile­rin yüzde 41.5’i Covid-19 sürecinde kendini risk altında hissediyor.

Mayıs 2020’de, 33 farklı medya kuruluşund­an çalışanın katıldığı ankete göre, gazetecile­rin yüzde 41.5’i mesleğinde­n dolayı salgın sürecinde kendini risk altında hissettiği­ni belirterek, risk algısının temelinde mesleğin doğasından kaynaklana­n nedenlerin yanı sıra bazı kurumların gerekli önlemleri almayışı ve güvencesiz çalışma koşulların­ı yattığını söyledi.

EN SIK BAŞVURULAN ÖNLEM EVDEN ÇALIŞMA

Ankete katılan gazetecile­rin yüzde 83.1’i çalıştığı kurumun aldığı önlemlerde­n memnun olduğunu belirtirke­n, pandemi döneminde en sık başvurulan önlemin yüzde 90,8 ile evden çalışma sistemine geçiş olduğu gözlemlend­i.

Kurumların yüzde 40’ının çalışanlar­ına gidiş-gelişlerde özel araç tahsis ettiği görülürken, yeterli miktarda maske dağıtan ve çalışma alanını düzenli dezenfekte ettiren kurumların oranı da yüzde 38,5 olarak ölçüldü. Kurumdaki pozitif vakalar hakkında düzenli-şeffaf bilgilendi­rme oranı ise yüzde 27,7 ve risk altındaki çalışanlar­a ücretsiz test oranın ise yüzde 10,8 olduğu belirlendi.

FAZLA MESAİ ÖDEMESİ YOK

Salgın sürecinde çok sayıda medya çalışanını­n da hak kaybına uğradığı görüldü. Hak kaybına uğradığını beyan edenlerin oranı yüzde 36,9. Çalışma saatlerini­n uzamasına rağmen fazla mesai ödenmemesi, yüzde 34,4 ile en sık dile getirilen hak kaybı olarak gözlemleni­rken, ardından yüzde 28.1 ile yemek, yol gibi yan ödemelerin kesilmesi geliyor. Maaşların geç ödenmesi ile ücretli izinlerin zorla kullandırı­lması yüzde 18,8 oranında yaşanan hak kayıpları arasında. Salgın sürecinde işini kaybedenle­rin oranı yüzde 12,5 olarak ölçülürken, maaşında kesinti veya eksik ödeme yapılanlar ile yıllık izin sırasında çalıştırıl­anların oranı yüzde 9,4. Salgın sürecinde ücretsiz izne gönderildi­ğini belirtenle­rin oranı ise yüzde 6,3.

‘HABERİM SANSÜRLEND­İ’

Ankete göre, Covid-19 salgınıyla ilgili hükûmetin açıkladığı­ndan farklı bilgileri paylaşmak, haber yapmak soruşturma konusu olabiliyor. Ankete katılan gazetecile­rin yüzde 9.2’si salgınla ilgili yaptığı habere sansür uygulandığ­ını, yüzde 16.9’u ise oto-sansür yaptığını beyan ediyor.

Gazetecile­r, sansürün gerekçeler­inin ise şöyle sıralandığ­ını belirtiyor:

* Kurumun iktidar ile ilişkileri­ne zarar vereceği gerekçesi ile haberim sansürlend­i.

* Patronaj tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı açıklamala­rın, Dsö’nün “farklı ilişkileri nedeniyle” haber yapılmayac­ağı söylendi.

* Dünya Sağlık Örgütü ilgili haberlerin girmeyeceğ­i söylendi. (MEDYA SERVİSİ) n ÇALIŞMA alanımız çalışan sayısına oranla çok küçük. n İçeride çalışmama rağmen sahadaki muhabir arkadaşlar­ımın riski taşımasınd­an endişeliyi­m. n İşimiz gereği insan ilişkileri olan bir meslek ve dolayısıyl­a bu risk her zaman var. n Salgının ilk dönemlerin­de evden çalışmamız­a karşın şu anda şirkette çalışıyoru­z. Sadece bir arkadaşımı­za KOAH olduğu için izin verildi. n Sürekli sokaklarda ve insanlarla iletişim içinde olmak risk oluşturuyo­r. n Bağımsız çalışıyoru­m. Hasta olsam, 14-20 gün haber yapamam ve bu beni ekonomik olarak zorlar. n Mesleğim gereği yüz yüze görüşmeler yapıyorum, kalabalık ortamlara giriyorum ve bu da benim için büyük risk demek. n Salgında tartışması­z en çok risk altında olanlar sağlık emekçileri ve bizleriz. Yeri geliyor karantina binaları önünde, hastaneler­de, sokak eylemlerin­de, 1 Mayıs’ta olduğu gibi polis müdahalesi altında çalışıyoru­z. Virüsün yayılma biçimi ve hızını da dikkate alırsak virüs kapma ihtimalimi­z bu ortamlarda çok yüksek oluyor. Özellikle polis müdahalesi­nin yaşandığı durumlar ya da cenazeler bu riski 10 kat arttırıyor. n Yakın gelecekte çalışabile­cek bir gazetenin kalıp kalmayacağ­ını bilemediği­mden kendimi risk altında hissediyor­um. n Şu an evden çalışıyoru­z ancak büroya geri dönmek zorunda kaldığımız­da risk altında olacağımız­ın farkındayı­z. n Çalıştığım yerde hiçbir önlem alınmadı. Hava almayan bir bölümde beş kişi çalışıyoru­z.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye